Kiracı tahliye taahhüdü ile evden çıkarılabilir mi? Tahliye taahhüdü geçerli mi, geçersiz mi? İşte Detaylar

Tahliye taahhüdüyle ilgili merak ettikleriniz! Kiracıların hakları ve ev sahiplerinin yetkileri... Detaylar haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2024 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 16:49

Türkiye'de kiracı-ev sahibi ilişkileri, özellikle ekonomik zorluklar nedeniyle sık sık gündeme geliyor. Kira artışlarını belirleyen düzenleme ise henüz uzatılıp uzatılmayacağı belirsiz olan bir süreçte. Peki, tahliye taahhüdü nedir?, ne zaman geçerlidir?Ya da geçersizdir?

Tahliye taahhüdü nedir?

Tahliye taahhüdü, kiracının belirli bir tarihte evden çıkacağını yazılı olarak bildirmesi ve bunu anlaşmayla taahhüt altına alması anlamına gelir. Ancak tahliye taahhüdünün geçerli olabilmesi için belirli şartların sağlanması gerekmektedir.

Hürriyet'e konuşan Avukat ve arabulucu Burcu Akar Muratoğlu, tahliye taahhüdünün geçerliliği için gereken şartları 5 maddede sıraladı:

Tahliye taahhüdü yazılı olmalıdır. Kiralananın teslim edilmesinden sonra ve kira sözleşmesindeki tarihten sonraki bir tarihe ilişkin olarak verilmelidir. Bizzat kiracı veya yetkili temsilcisi tarafından yapılmış olmalıdır. Tahliye için belirli bir tarih belirtilmelidir. Tahliye taahhüdü serbest iradeyle verilmelidir.

Son dönemde, ev sahipleri kira sözleşmesi yaparken kiracıya tahliye taahhüdü de imzalatmaktadır. Ancak bu, hukuka aykırı ve geçersizdir. Tahliye taahhüdünün geçerlilik şartlarını taşıması durumunda ise ev sahibi, herhangi bir neden belirtmeksizin kiracıyı evden çıkarabilir.

Öte yandan, ev sahibi kiracıya boş kağıda imza attırarak tahliye taahhüdünü sonradan doldurabilir. Ancak kiracı, bu belgenin boş olarak verildiğini ve sonradan doldurulduğunu ispatlayabilirse, mahkeme kiracıyı ıslak imzası nedeniyle sorumlu tutabilir ve tahliye kararı verebilir.