İklim değişikliğinin etkileri her geçen gün daha da belirginleşirken, dünyanın birçok bölgesi aşırı sıcaklar, şiddetli yağışlar ve beklenmedik meteorolojik olaylarla mücadele ediyor. Bu durum, hem insan hayatını hem de ekosistemleri olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle haziran ayı başından itibaren başlayan ve yaşamı zorlaştıran kavurucu sıcaklar, yılda sadece birkaç gün süren eyyam-ı bahuru aratmıyor.
İklim değişikliğinin etkileri her geçen gün daha da belirginleşirken, dünyanın birçok bölgesi aşırı sıcaklar, şiddetli yağışlar ve beklenmedik meteorolojik olaylarla mücadele ediyor. Bu durum, hem insan hayatını hem de ekosistemleri olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle kavurucu sıcaklar, yaşamı zorlaştırırken, aynı zamanda tarım ve su kaynakları üzerinde de ciddi baskılar oluşturuyor.
Son yıllarda yaşanan aşırı sıcakların, bir zamanlar sadece birkaç gün süren eyyam-ı bahuru anımsatır hâle geldiğini belirten uzmanlar, "İklim değişikliğinin tetiklediği bu olgu, birçok bölgede hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor." diyor.
Kavurucu sıcakların, özellikle yaz aylarında kendini daha belirgin hissettirirken, sağlık sorunlarından tarımsal verim kayıplarına kadar geniş bir yelpazede sıkıntılara yol açtığına dikkati çeken uzmanlar, şu değerlendirmelerde bulunuyor:
"Kavurucu sıcakların etkileri; ısı çarpması, sıvı kaybı ve solunum güçlüğü gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olan bireyler, sıcak hava dalgalarından daha fazla etkileniyor.
Yüksek sıcaklıklar, bitkilerin su ihtiyacını artırırken, kuraklığa neden olarak tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor. Bu durum, gıda fiyatları üzerindeki baskıları da artırarak beslenme güvenliğini tehdit ediyor.
İklim değişikliği, bunların yanı sıra, su kaynaklarının azalmasına, serinlemek için klima kullanımının artmasıyla enerji tüketimini yükseltmesine, şiddetli yağışlarla oluşan sele, dolu ve süper hücre fırtınası gibi meteorolojik olayların sıklığı ve şiddetini de artırmasına yol açıyor."
"Ürünler, düzensiz sıcaklardan kavruluyor"
Doğa Derneği’nin iklim değişikliğine vurgu yapılan paylaşımında ise şu ifadelere yer veriliyor:
"Eyyam-ı bahur sıcaklarının artık ne zaman başladığını anlayamıyoruz. Eyyam-ı bahur, ağustosun genellikle ilk haftasındaki yılın en sıcak günlerine verilen isim. Yılın en sıcak günleri artık sadece bu dönem değil, yaz boyunca ara ara serinlese de kavuran sıcaklar eyyam-ı bahuru aratmadı.
Bu sıcaklara 'ham erdiren' sıcakları da deniyor. Üzüm, domates ve incir gibi meyvelerin hamlarını olgunlaştıran bu sıcaklar, bazen bir hafta ya da iki hafta devam ediyor. Bu sene yaşadığımız gibi sıcakların zamanından önce gelmesi meyve ve sebzeyi olumsuz etkiliyor. Üzüm, ceviz ve daha birçok gıda ürünü düzensiz sıcaklardan kavrulabiliyor. Bu durum sadece insanlar için değil doğadaki diğer türlerin de gıdaya erişimini engelleyebiliyor."