WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Ömür Kula, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ağustos ayı başında İstanbul Havalimanı’nda ülkeye kaçak olarak sokulmaya çalışılan 300’ü aşkın gri papağana ihracat izni olmadığı gerekçesiyle el konulduğunu anımsattı.
Bu türün yabani popülasyonlarının bulundukları ülkelerden ihracatının yasak olduğunu belirten Kula, "Yani bu konuda yasal bir ihracat izni zaten mümkün değil. El konulan gri papağanların 50’den fazlası ne yazık ki hayatını kaybetti. Kalan 250 papağan ise yasal süreç tamamlanana kadar tutulmak üzere Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne gönderildi" dedi.
Afrika Gri Papağanı yabani popülasyonlarının, evcil hayvan ticareti ve yaşam alanı kaybı nedeniyle azaldığına dikkati çeken Kula, şunları kaydetti:
"Bu türün koruma statüleri 2016'da artırıldı ve uluslararası ticareti yasaklandı. Ancak, yasadışı ticaret devam ediyor. Yasadışı ticaretten ele geçirilen kuşlar, özellikle gri papağanlar, rehabilite edilmeli ve doğaya geri bırakılmalıdır. Bulgaristan’da ele geçirilen bir grup papağanın Uganda’da doğaya yeniden salınması benzer bir örnek.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti, papağanları geri almak ve rehabilitasyon sonrası doğaya döndürmek istediğini bildirdi. Bu nedenle el konma sonrası yasal süreçlerin geciktirilmeden, hızla tamamlanması gerekiyor.
İstanbul Havalimanı’nın, yasadışı yaban hayatı ticareti sevkiyatlarında halen transit konumda olması, yaban hayvanlarının sevkiyatlarına ilişkin yasa ve mevzuatın titizlikle uygulanmasını daha da önemli kılıyor."