İstanbul Havalimanı'nda el konulan 300 Afrika gri papağandan 112’sinin hikâyesi, mutlu sonla bitti

İstanbul Havalimanı'nda ülkeye kaçak olarak sokulmaya çalışılan ve ihracat izni olmadığı gerekçesiyle el konulmasının ardından Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde tutulan gri papağanlar, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin başkenti Kinşasa’ya götürüldü. Papağanların karantina, sağlık testleri ve rehabilitasyon çalışmalarının ardından, Lomami Ulusal Parkı’nda doğal yaşam alanlarına salınmasının beklendiğini bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2024 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2024 10:08

Ağustos ayı başında İstanbul Havalimanı’nda ülkeye kaçak olarak sokulmaya çalışılan 300 Afrika gri papağanına,  ihracat izni olmadığı gerekçesiyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından el konuldu. Gri papağanların 50’den fazlası el konulduğu günlerde, 138’i ise daha sonra telef oldu. İadeleri konusundaki yasal süreç tamamlanana kadar tutulmak üzere Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne gönderilen 112 papağanın getirildikleri ülkeye iadesi konusunda World Parrot Trust'ın da aralarında bulunduğu yaban hayatı koruma kuruluşları ile Türkiye ve Kongo’dan CITES yetkilileri yoğun bir çalışma yürüttü.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Ömür Kula, Afrika gri papağanlarının İstanbul’a taşınmasında kullanılan Türk Hava Yolları’nın, World Parrot Trust ile çalışarak iade sürecinin tamamlanmasının ardından papağanları ücretsiz olarak Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin başkenti Kinşasa’ya götürdüğü bilgisini verdi.

Afrika gri papağanlarının karantina, sağlık testleri ve rehabilitasyon çalışmalarının ardından, Lomami Ulusal Parkı’nda doğal yaşam alanlarına salınmasının beklendiğini ifade eden Kula, “112 Afrika gri papağanının hikayesi mutlu sonla bitti, ancak yasadışı yaban hayatı ticareti tüm dünyada mücadele edilmesi gereken ciddi bir sorun” dedi.

Kula, Afrika gri papağanı (Psittacus erithacus) yabani popülasyonlarının, evcil hayvan ticareti ve yaşam alanı kaybı nedeniyle azaldığına dikkati çekerekü, “2016’da koruma statüleri artırılan bu türün uluslararası ticareti yasaklandı. Ancak, yasadışı ticaret devam ediyor. İstanbul Havalimanı’nın, yasadışı yaban hayatı ticareti sevkiyatlarında hâlâ transit konumda olması, yaban hayvanlarının sevkiyatlarına ilişkin yasa ve mevzuatın titizlikle uygulanmasını daha da önemli kılıyor” ifadelerini kullandı.