Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni alanında 13 Şubat 2024 günü liç yığınının göçmesi sonucu toprak altında 9 işçiden 2'inin daha naaşına ulaşıldı.
Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni alanında 13 Şubat 2024 günü liç yığınının göçmesi sonucu 9 işçi siyanür ve sülfürik asit uygulanan toprak altında kalmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından menfezlerin kapatıldığı, siyanür ve sülfürik asit barındıran toprağın Fırat Nehri’ne karışma tehlikesinin bertaraf edildiği, topraktan ve sudan alınan numunelerde herhangi bir kirliliğe rastlanmadığı iddia edilmişti.
Öte yandan işçiler için yapılan arama ve kurtarma çalışmaları ise yeni bir heyelan gerekçesiyle bir süre durdurulmuştu.
Daha sonra devam eden arama çalışmalarında işçilerden Uğur Yıldız ve Adnan Keklik'in cenazesine ulaşılmıştı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde maden sahasında meydana gelen heyelanda, toprak altında kalan 9 işçiden 2'sinin daha naaşına ulaşıldığını duyurdu.
Bakan Bayraktar, diğer 5 işçiye ulaşmak için de ekiplerin 7/24 çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, "İşçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum." ifadesi kullandı.
Arama çalışmaları sonucu ulaşılan cenazelerin, Ramazan Çimen ve Kenan Öz'e ait olduğunu öğrenildi.
TTB suç duyurusunda bulunmuştuTürk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından da facianın ekosistemde geri dönülmez bir zarara yol açtığı, Fırat Nehri’nin geçtiği her bölgede halk ve çevre sağlığı açısından uzun vadede ciddi sorunlara sebep olacağı gerekçeleriyle sorumlular hakkında İliç Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştu.