Adana’da Adana Akademik Meslek Odaları Birliği, ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ sloganıyla bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Adana Barosu, Adana Mali Müşavirler Odası, Adana Eczacı Odası, Adana Tabipler Odası, Adana Veteriner Hekimler Odası, Adana Diş Hekimleri Odası ve Türk Mühendisler ve Mimar Odası Odaları Birliği üyeleri katılarak destek verdi. Adana Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Güney Yılmaz, yeni vergi paketi ve vergi adaletsizliği konusundaki görüşlerini paylaştı. Yılmaz, mevcut vergi sisteminin yoksullardan alıp zenginlere verdiğini ve bu adaletsizliğin çözümü için yeni bir vergi sisteminin gerekli olduğunu vurguladı.
“Türk vergi sisteminin yoksuldan alıp zengine verdiğini gösteriyor”Adana Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Güney Yılmaz, “Bilindiği üzere bir dizi değişikliği içeren yeni vergi paketi TBMM'de kabul edildi. Daha birçok değişikliği içeren yeni vergi paketlerinin de zaman içerisinde gündeme getirileceği belirtiliyor. Bu değişikliklerle her fırsatta verginin tabana yayılması, vergilemede adalet ve eşitlik, kayıt-dışılıkla mücadele vb. gibi hedefler söyleniyor. Her vergi yasası değişikliğinde ayni kavramları duyuyoruz. Oysa yıllar boyunca ortaya çıkan tablo bu isin öyle olmadığını, Türk vergi sisteminin yoksuldan alıp zengine verdiğini gösteriyor. Yeni vergi paketi de, bizzat Bakan tarafından açıklanan sonraki pakette düşünülen düzenlemeler, mevcut tabloda herhangi bir değişiklik yapmayacak, tersine bu durumu daha da katmerleştirecek düzenlemeler içermektedir” diye ifade etti.
“4,5 Trilyon TL'lik vergi gelirlerinin %32,88'ini gelir ve kazanç üzerinden alınan vergiler oluşturuyor”Güney Yılmaz vergi dağılımlarına değinerek şunları söyledi: “2023 yıl vergi gelirlerinin dağılımını incelediğimizde, verginin hangi kesimlerden ve ne üzerinden toplandığını net bir şekilde görebiliyoruz. 2023 yıl Merkezi Yönetim Bütçe istatistiklerine göre Merkezi Yönetim Gelirlerinin %86,38'i (4,5 Trilyon TL) vergi gelirlerinden oluşuyor. 4,5 Trilyon TL'lik vergi gelirlerinin %32,88'ini gelir ve kazanç üzerinden alınan vergiler oluşturuyor, toplamı 1,48 Trilyon TL.”
Yılmaz, “Veraset ve İntikal Vergisi, MTV, Ek MTV ve Değerli Konut Vergisi adi altında Servet üzerinden alınan vergiler, toplam vergi gelirlerinin sadece %1,65'ini oluşturuyor, 74,5 Milyar TL. Serveti sürekli artmasına rağmen, vergi beyannamelerinde boyuna zarar eden, devasa cirolara rağmen ok az vergi ödeyen bu kesim, zenginliği / serveti üzerinden de vergi demiyor. Elbette bu vergi geliri içerisinde otomobil sahibi milyonlarca orta ve düşük gelirli kesime bulunuyor. Büyük oranda KDV ve TV gibi Harcama üzerinden alınan vergilerin toplam vergiler içerisindeki payı ise %36,18. 1,62 Trilyon TL. Yani en büyük vergi gelirini harcama üzerinden alınan vergiler oluşturuyor. Bu durum önceki yıllarda da ayni. Gelir, kazanç ve servet üzerinden alınan 1 trilyon 554 milyar TL'lik dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki pay %34,54 seviyesinde. 2022 yılında bu oran yüzde 37,84 tu. Yani kazanan ve servet üzerinden alınan vergiler 2023 yılında geriledi. 2023 dönemi içerisinde dolaylı vergilerin toplam vergiler içindeki pay ise %65,24 oranında. 2022 yılında bu oran %61,84'tü. Yani dolaylı vergiler arttı” dedi.
Güney Yılmaz, vatandaşlardan kesilen vergi ücretleri hakkında şunları söyledi: “Ülkemizdeki vergi sistemi yoksulu daha yoksul, zengini daha zengin yapma zerine kuruludur. Ücretliler, ücretlerini aldıkları anda vergilerini öderler. Ücretlilerden kesilen bu vergiler, yaklaşık 1 ay sonra devlete ödenir. KDV tüketiciden anında kesilir. KD'yi tahsil eden işletme, bu vergiyi 55 güne varan vade sonunda devlete öder. Bu vergileme yöntemi vergiyi tahsil eden kesime ucuz ve kolay bir finansman sağlar. Yine sürekli getirilen aflar, yapılandırmalar bu vergilerin esas olarak yerine ulaşmamasına hizmet etmektedir. Sonuç olarak vergiyi çoğunlukla yoksul öder. Esas olarak vergi ödemesi gereken kazanç, gelir ve servet sahipleri ise, aflar, denetimsizlik ve yasal boşluklardan dolayı çok az vergi öderler. Bu vergi adaletsizliği gelir adaletsizliği yaratmaktadır. Bu sorunun çözümü vergi adaletini sağlayacak, çok kazananın çok, az kazananın az vergi ödeyeceği yeni bir vergi sistemidir.”
Adana Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Güney Yılmaz vergi adeletsiliğinin önüne geçmek için maddelerini şu şekilde sıraladı:
Vergi deme bilinci için adil dağıtım ve bölüşüm uygulanmalı, tasarruf adi altında sadece belirli kesimlerden beklenen tasarruf anlayışından vazgeçilmeli, kaynak israfına son verilmelidir. Gelir vergisi tarifesinde yer alan tutarlar arttırılmalı, ücretlilerin vergileri azaltılmalıdır. Aşırı yüksek kazanç vergisi getirilmelidir. Servet üzerinden alınan vergiler artırılmalı ve gerçek anlamda lüks tüketim vergisi getirilmelidir. Gelir ve Kazanç üzerinden alınan vergiler için etkin vergi denetimi getirilmelidir. Sadece devasa şirketlere uygulanan teşvik, muafiyet ve indirimlerden vazgeçilmelidir.