Güneyin gastronomi başkenti: Adana

Bereketli topraklarıyla Türkiye’nin tarımsal üretim merkezi konumda bulunan Çukurova’nın incisi Adana, kebap başta olmak üzere zengin mutfağıyla da ülkemizin ve dünyanın en önemli gastronomi rotalarında yer alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2023 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2023 13:10
ilkhaber-gazetesi.com

ALİ GÜRELİ

ADANA (İLKHABER) - Akdeniz’in mavi suları ile Toros Dağları etekleri arasında kalan binlerce dönüm arazide yer alan, yılın 12 ayı yörenin ve ülkenin tarımsal üretiminin önemli bölümünü karşılayan Adana, mutfak zenginliği sayesinde ülkenin en önemli gastronomi rotalarında yer alıyor. Sadece ülkenin değil, yurt dışından da her yıl yüzlerce turist ağırlayan Adana'nın "damak çatlatan" lezzetlerinde ilk sırada, hiç kuşkusuz 2005 yılında Adana Ticaret Odası tarafından coğrafi tescil alınan Adana Kebabı geliyor.

Kebabı, şırdanı, şalgamı, sıkması, gözlemesi ve sofrasındaki bir birinden lezzetli yemekleriyle ünü dünyaya yayılan Adana, yılın 365 günü yerli ve yabancı konuklarına adeta “Lezzet festivali” coşkusu yaşatıyor. Lezzet Festivali ve Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı gibi önemli etkinliklerin yapıldığı Adana'ya gelen konuklar, ismi daha çok öne çıkan kebapçıların yolunu tutuyor. Sayısı hayli fazla olan lüks ve salaş mekânların bulunduğu sıcak iklime sahip kentin sıcakkanlı esnafı, işletmelerinde yöreye özgü farklı lezzetleri sunmak için adeta bir birleriyle yarışıyor.

Birçok yabancı havayolu şirketinin destinasyonunda yer alan kent merkezine yakın konumdaki havalimanı, çevre illere kara ve demir yolu ulaşımı kolaylığı ile adeta çekim noktası olan Adana, her yıl yörenin "damak çatlatan" lezzetlerini tatmak isteyenlerin akınına uğruyor.

ADANA KEBABI

"Adana lezzetleri" deyince akla ilk gelen Adana kebabı oluyor. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adana'ya kebap yemek için gelenler, yanında bol yeşillik, ezme ve soğan salatası ile sunulan Adana kebabını yine Adana deyimi olan "Gardaş" kelimesi kullanarak sipariş ediyor.

Mutfak zenginliği sayesinde ülkenin en önemli gastronomi rotasında yer alan Adana'nın ünlü kebabı, dürüm veya masaya sunulan tabaklarda acılı ve acısız seçenekleri ile müşterilere yanında ünlü şalgam suyu ile birlikte sunuluyor.

Hafta sonları Adana halkının pikniklerde olmazsa olmazı Adana kebabı restoranlarda tüketildiği gibi, kente gelen konuklar tarafından özel paketlerde hazırlatılarak uçakla "Lezzet hediyesi" olarak yakın akraba veya arkadaşlara da götürülüyor.

Adana kebap özel kuzu eti ile yapılıyor. Kıyılan ete sadece pul biberi ve tuz atılarak özel şişte hazırlanarak mangal ateşinde pişirilen kebap, içerisine sarımsak da eklenerek beyti adı altında sunuluyor.

Adana kebabını yemek için gelenler, tercihe göre yine Adana'da marka hâline gelen lezzetlerden çiğer kebabının lezzetini de tadıyor. Tarihi Büyüksaat çevresinde faaliyet gösteren kebapçılar, buraya yolu düşen müşterilerine sabah kahvaltısında ciğer kebabı tavsiye ediyor.

Çukurova'nın başkenti olarak nitelendirilen Adana'nın doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar hemen her mahallesinde tablada veya restoranlarda yenilebilen Adana kebabı için daha çok kentin ilk yerleşim yerlerindeki Kazancılar Çarşısı’nda, Karasoku, Hadırlı, Akkapı mahallelerindeki mekânlarda tercih ediliyor. Kazancılar Çarşısı, Karasoku, Hadırlı, ve Akkapı mahallelerindeki bazı esnafın hızla gelişen şehrin farkı lokasyonlarında da salaş veya lüks restoranları yer alıyor.

ŞIRDAN DOLMASI, KIRKKAT VE MUMBAR

Adana mutfağın kebabın yanı sıra farklı lezzetler de yer alıyor. Sakatat ile yapılan şırdan dolması, Adana dendiğinde akla ilk gelen yöresel lezzetlerden biri olarak biliniyor. Adana’ya özel olan bir tarif olan şırdan dolmasının yanında Adana baharatları eşliğinde kırkkat ve mumbar da yedikçe yeme isteği uyandıran lezzetleri oluşturuyor.

ADANA MUTFAĞI YEMEKLERİ

Analıkızlı, içli köfte (kibbe), fellah köftesi, lahmacun, yüksük çorbası, kızartma, sarımsaklı köfte, incik kebabı, bamya, sarma-dolma, babagannuş, peynirli, maydanozlu, domatesli, patatesli ve ıspanaklı sıkma, dul avrat çorbası, tarhana, kamhi çorbası, çoban kavurma, fıstık köfte, bici bici ve tatlılardan halka tatlı, karakuş tatlısı ve son zamanlarda menüye eklenen domates tatlısı sıkça tüketilen lezzet yelpazesinde yer alıyor.

Tatlılar dışındaki bu yiyeceklerin bazılarının yanında ise yine ünlü Adana şalgamı veya yayık ayranı mutlaka tüketiliyor.