Gıda atıkları, çevre dostu yöntemlerle değerlendirilmeye devam ediyor. Son yıllarda artan çevresel farkındalık ve sürdürülebilirlik trendlerinin etkisiyle, gıda atıklarının komposta dönüştürülmesi konusunda önemli adımlar atılıyor. Yerel yönetimler gıda atıklarının kompost haline getirilmesi konusunda çeşitli projeler gerçekleştirirken, Adana Yüreğir Belediyesi de bu konuda önemli çalışmalar gerçekleştiriyor.
Kompost, organik atıkların doğal süreçlerle ayrışarak zengin, besin değeri yüksek bir toprağa dönüşmesini sağlayan bir süreci içeriyor. Gıda atıkları, bu yöntemle toprağa geri kazandırılarak hem atık miktarını azaltıyor hem de doğal gübre elde edilmesine yardımcı oluyor. Sebze ve meyve atıkları, kahve telvesi ve yumurta kabukları gibi organik maddeler, kompostlama sürecinde kullanılanlar arasında yer alıyor.
Yerel yönetimler ve çevre kuruluşları, gıda atıklarının kompost haline getirilmesi konusunda çeşitli projeler gerçekleştiriyor, eğitimler düzenliyor. Özellikle şehirlerdeki büyük ölçekli atık yönetim sistemleri, bu sürecin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla kompost tesisleri kuruyor ve halkı bilgilendiriyor.
Ekolojik ve ekonomik faydalarKompost, toprağın su tutma kapasitesini artırarak erozyonu önlerken bitkilerin daha sağlıklı büyümesine olanak tanıyor. Aynı zamanda kimyasal gübrelerin kullanımını azaltarak çevresel kirliliği minimumda tutan kompost, ekonomik açıdan da atık yönetim maliyetlerini düşürüp tarım sektöründe verimliliği artırıyor.
Adana'nın merkez ilçelerinden Yüreğir'de de Belediye tarafından günlük 100 ton işleme kapasitesine sahip biyobozunur atıklar işlenerek komposta dönüştürülüyor.
Yüreğir Belediyesi olarak 'Biyobozunur Atık Projesi' ile organik atıkların geri dönüşümünü sağlayarak hem çevreyi koruyup hem de sürdürülebilir tarıma destek verdiklerini belirten Başkan Ali Demirçalı, "İlçemizde hal ve pazarlardan toplanan sebze meyveden oluşan biyobozunur gıda atıklarını şantiyemizde oluşturduğumuz Biyobozunur Atık Tesisimizde komposta dönüştürüyoruz. Böylece tarımsal verimin artırılmasına katkı sağlıyor, üreticilerimizi destekliyor, israfın önüne geçiyor, doğamızı koruyor ve geleceğe nefes oluyoruz" dedi.