Facia yaşanan madende toprak altındaki diğer işçilerin de cenazelerine ulaşıldı

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeninde toprak kayması sonucu kaybolan 5 işçinin daha cenazelerine ulaşıldı.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2024 09:32
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2024 09:32

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeninde toprak kayması sonucu kaybolan 5 işçinin daha cenazelerine ulaşıldı.

Erzincan Valiliği'nin, konuyla ilgili açıklamasında, "İliç ilçemizdeki toprak kayması sonucu göçük altında kalan son 5 kardeşimizin de cansız bedenlerine ulaşılmıştır. Hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, yakınlarına, sevdiklerine başsağlığı ve sabrıcemil diliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

İşçilerin cenaze namazlarının, Erzincan Terzibaba Camisi'nde bugün öğle namazının ardından kılınacağı belirtildi.

Cenazelerine ulaşılan Fahrettin Keklik ve Şaban Yılmaz'ın cenazelerinin İliç ilçesinde, Hüseyin Kara ve Abdurrahman Şahin'in cenazelerinin Sivas'ta, Mehmet Kazar'ın cenazesinin ise Osmaniye'de toprağa verileceği bildirildi.

Olayın yaşandığı altın madeninin ruhsatı ve ÇED raporunun iptaline ilişkin dava açan Adana Barosu Avukatlarından İsmail Hakkı Atal, yaptığı açıklamada şunları kaydettmisti:

"Madeni işleten şirket, 66 milyon ton zehirli atık havuzunu 200 milyon tona çıkartmak ve kapasitesini arttırmak istiyordu. Bizim davanın konusu buydu. Malatya, Tunceli, Tunceli'deki Munzur Çevre Koruma Bölgesi, bunların hepsini yok edecek şekilde madeni geliştirmek istiyorlardı. Müvekkil Sedat Cezayirlioğlu ile birlikte yıllardır bu konuda mücadele ediyoruz. Bizim bu kapasite arttırma ile ilgili açtığımız davayla ilgili mücadelemiz başlayalı 3'ü oldu. Müvekkil Sedat Cezayirlioğlu'nun ve benim mücadelemiz olmazsaydı şu andaki facia çok çok daha büyük olacaktı. Yani kapasitesi arttırılmamış haliyle şu anda bu maden atığı çöktü.

Bizim bütün davalarla, keşiflerle, burasıyla ilgili söylediğimiz en önemli husus; Burası aktif olan Bingöl Yedisu Fay Zonu'nun tam üzerinde. Ve iki bilim insanının burayla ilgili özel bir çalışması var. Diyorlar ki Bingöl Yedisu Fay Zonu'nda her 100 yılda bir yeniden büyük deprem olur. Ve 1939 Erzincan Depremi'nden sonra buradaki 100 yıllık sürenin dolmasına 14 yıl kaldı. Eğer burada bu önümüzdeki 14 yıl içerisinde bu maden kapatılmayacak olur ise bu durumda burada çok daha büyük bir facia gerçekleşecek. Bütün Fırat, bütün Doğu ve Güney Doğu zehirlenecek.  Yani buranın bir an önce kapısına kilit vurulması gerekiyor.  Felâket, göz göre göre 'geliyorum' dedi."