Dr. Türkü Yağmur Nehir: Sağlıkta şiddete dur demek için hep birlikte hareket edilmelidir

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğunu vurguladı ve bu tür olayların son bulması için Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'ndan acil önlemler beklediklerini belirtti. Dr. Nehir, şiddete uğrayan aile hekiminin hayati tehlikesinin sürdüğünü ve sağlıkta şiddetin önlenmesi için kapsamlı önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2024 10:37
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2024 10:37

Muğla’nın Bodrum ilçesinde görevli bulunduğu Aile Sağlığı Merkezi’nde bir hasta ve kardeşinin saldırısına uğrayan aile hekiminin kalbi durdu. Aile hekimi yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı, saldırganlar da yakalandı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, “Aile hekimleri olarak, zor çalışma şartları, uygunsuz hukuksuz kışkırtılmış hasta talepleri ve bitmek bilmeyen angaryalar ile mücadele ederken, şiddet olaylarının yaşanmasını kabul etmiyoruz” dedi.

“Dr. Mustafa Hürkal Tezvar, hasta ve hasta yakını şiddetine maruz kalmıştır”

AHEF Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, “Aile hekimi meslektaşımız Dr. Mustafa Hürkal Tezvar, hasta ve hasta yakını şiddetine maruz kalmıştır. Bilinen kardiyak hastalıkları bulunan meslektaşımız olay yerinde fenalaşmış, arrest olmuş ve hastaneye 112 aracılığıyla götürülerek acil anjiyoya alınmak zorunda kalmıştır. Şu an yoğun bakımda olan ve hayati tehlikesi devam eden Dr. Tezvar’a acil şifalar diliyoruz” diye ifade etti.

“Hekime yönelik şiddet, hiçbir gerekçeyle mazur görülemez”

Dr. Nehir sağlıkta şiddetin mazur görülemez olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bizler hastalarımızın ve ülkemizin sağlığını korumak için büyük bir fedakârlık gösterirken; fedakarlığımızın karşılığı şiddet olmamalıdır. Hekime yönelik şiddet, hiçbir gerekçeyle mazur görülemez. Mevcut hukuki düzenlemelerin caydırıcılığı yetersizdir. Önlemlerin ve yaptırımların artırılması gerekmektedir.”

“Aile sağlığı merkezlerinin ve çalışanlarının iş güvenliği sağlanmalıdır”

Dr. Türkü Yağmur Nehir, “Sağlıkta şiddete dur demek için hep birlikte hareket edilmelidir. Sağlıkta şiddet olaylarının son bulması için Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı gerekli önlemleri bir an önce almalıdır. Aile sağlığı merkezlerinin ve çalışanlarının iş güvenliği sağlanmalıdır.”

Dr. Türkü Yağmur Nehir, can güvenliklerinin sağlanmadığı ve insani çalışma ortamlarının oluşturulmadığı şartlarda çalışmak istemediklerinin de altını çizdi.