ALİ GÜRELİ
ADANA (İLKHABER) - Jeofizik Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şubesi'nin uzun yıllar başkanlığını yapan ve JMO Genel Merkezi Onur Kurulu Üyesi olan Melih Baki'nin Türkiye’de olası depremlere ilişkin açıklamasından dakikalar sonra, dün İzmir'de 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Baki'nin açıklamasının hemen ardından yaşanan bu deprem düşük ölçekli olsa da, Türkiye'de depreme karşı hazırlıklı olunması gerçeğini bir kez daha gösterdi.
Adanalı deprem uzmanı Melih Baki, dün sosyal medya üzerinden paylaşımında, olası depremler konusunda Adana'daki fay hatlarının rahat olduğunu, Hatay'daki fay hatlarının ise rahatladığını ifade etmişti.
Adana ve Hatay'da 4.6'dan daha küçük depremlerin sorun yaratmayacağı bilgisi paylaşan Melih Baki, şunları kaydetmişti:
"Adana'nın ilçeleri Saimbeyli, Kozan ve Aladağ arasında olan artçılar sorun yaratmaz. Kahramanmaraş, Malatya ve Bingöl arasında hareket eden ikinci blok yerine oturmadı. Artçısı olursa (6 - 6.5 arası) o bölge uzun yıllar rahatlayacak. Kıbrıs, Ege ve Marmara Bölgesinde de enerji birikimi var. Yakın zamanda sıkıntı yaratacak büyük ölçekli deprem beklentimiz yok. 24 saat izleniyor."
Bu açıklamadan dakikalar sonra İzmir sallandı
Melih Baki'nin bu açıklamasından dakikalar sonrasında, Baki'nin işaret ettiği bölgelerden olan Ege Bölgesi'nde yer alan İzmir'de dün saat 15.55'te, 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Bayındır ilçesi olan 4,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin, 7 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
Baki'nin açıklamasının hemen ardından yaşanan bu deprem düşük ölçekli olsa da, Türkiye'de depreme karşı hazırlıklı olunması gerçeğini bir kez daha gösterdi.
Yer bilimci ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin 11 ilde büyük yıkıma neden olduğunu ve binlerce kişinin yaşamını kaybettiğini anımsatarak, şöyle konuştu:
"Ders almadığımız ortada"
"Deprem, Türkiye'de gündemden düşmeyen konulardan biri. Ülkemizde deprem riski her zaman var. Bu riske karşı hazırlıklı olunması gerekir. Bu kapsamda, binalar uluslararası bilimsel standartlara uygun yapılmalı, mevcut sıkıntılı binalar güçlendirilmeli. 70 yıldan beri deprem olan bölgede aynı acılar yaşanıyor. Ders almadığımız ortada. Binayı asıl yıkan depremin dinamik kuvvetleri. Binalar standartlara uygun yapılırsa, sıkıntı yaşamaz.
Zemin etüdü yapanlardan binaları inşa edenlere kadar yasal sorumluluk getirilmesi gerekir. Herkes işini doğru yapmalı. Konuşmayan tüm bilim insanlarına da sesleniyorum; Bu binalar neden yıkıldı? Neden eksiklikler dile getirilmiyor? İlgili tüm makamların bu konuda duyarlı olmaları gerekiyor."