Bayram BULUT
ADANA (İLKHABER)- Atatürk Parkı içerisinde bir araya gelen Çukurova Üniversitesi’nin mevsimlik işçileri seslerini duyurmak için açıklama yaptı. İşçiler adına konuşan Hüsamettin Turbay, 2000'lı yıllardan bu yana çalıştıklarını, 2007 yılında çıkan 5620 sayılı kanun ile 6 ay ve 9 aylık olarak çalışmaya başladıklarını anlattı.
MAĞDUR EDİLİYORUZ Kurumun maaşlarını öz gelirden ödediğini belirten Turbay, yıllardır işçiler olarak mağdur edildiklerini söyledi. Turbay, “Kurumumuz maaşlarımızı öz gelirden ödediği için 2007 yılından bugüne kadar burada bulunan ve bulunmayan bazı arkadaşlarımızı mağdur etmiştir ve biz bununla ilgili kurumuzu dava açıp davayı kazandık. Kurumumuz bir üst mahkemeye taşıyarak kararı bir üst mahkeme zaman aşımından bozdu. Bu esna hükümet yetkilileri 5620 Sayılı Kanununda düzenleme yaparak çalışma suresini 11 ay 29 gününe çıkarmasına rağmen kurumumuz bu düzenlemeyi yine uygulamadı. Biz 6 ay ve 9 aylık olarak kalmaya devam ettik” dedi.
TALEBİMİZ ŞU 12 ay çalışma sürelerinin kendilerine teslim edilmesini beklediklerini aktaran Turbay, “Kurumumuz ile Koop İş Sendikası arasında yapılan toplu iş sözleşmesi 33. Maddesi gereği işe alınma esaslarına göre personel alımında öncelik tanınması gerekirken bu maddeden de yararlandırılmayarak yine bizleri mağdur etti. Bu konuda sendikaya defaatle söylememize rağmen onlarda bu işin üstünü kapatarak ilgilenmediler. Son olarak diyoruz ki 12 ay çalışma hakkımızın bizlere teslim edilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
GÜÇ: 23 YILDIR ÇALIŞIYORUM İşçilerden Serdar Güç, kendisinin 1999 yılından beri Çukurova Üniversitesi’nde işçi olarak çalıştığını söyledi. 23 yıllık çalıştığı kurumda 11 ay 29 günlük çalışma statüsünün 6 aylık statüye düşürüldüğünü anlatan Güç, “23 senedir Çukurova Üniversitesi'nde çalışıyorum. 6 aylık statüye düşürüldüm. İlk girdiğimde 390 kalem geçici işçi statüsünde çalışıyordum. Şu anda bunu değiştirip 6 aylığa çektiler. Verilen bütün kanunlardan bir sene faydalandırıldık. Daha sonra bu kanunlardan faydalandırılmamız durduruldu. Mağduruz ve mağduriyetimiz bir türlü giderilmiyor. Mağduriyetimizin giderilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
KARABULUT: USULSÜZ VİZE UYGULAMASI YAPILDI Ali Karabulut isimli işçi ise, 2002 yılında Çukurova Üniversitesi'nde işe başladığını belirtti. 2007 yılına kadar 390 kalemde geçici işçi olarak 12 ay çalıştırıldığına dikkat çeken Karabulut, “2007 yılında 5620 Sayılı Yasa çıktı. Burada bize usulsüz vize uygulaması yapıldı. Çalıştığımız süre kadar vize uygulaması yapılması gerekirken, Sağlık Kültür Daire Başkanlığına bağlı olan vizeyi göndermişler sadece. SGK dökümü inceleyerek yapılması gerekiyordu ama eksik göndermişler Maliye Bakanlığına. Maliye Bakanlığı doğal olarak bizi bu şekilde düzenlendirdi. 2000 yılında biz bu konuda davalar açtık ama zaman aşımından davamız düştü” ifadelerini kullandı.
DAVAYI KAZANDIK Vizelerinin kusurlu yapıldığı tespitini yaptırdıkları ve açtıkları davayı kazandıklarını kaydeden Karabulut, “Daha sonra bir dava açtık. Bu davayı kazandık. Vizelerimizin kusurlu yapıldığının tespitini yaptırdık. Bir yıl 12 ay çalıştık mahkeme kararıyla. Kurumumuz üst mahkemeye itiraz ederek, üst mahkemede esastan değil usulden bozdu kararı. Zaman aşımından bozuldu karar. Son olarak 5 Nisan'da çıkan karar da 29 gün süre uzatma ve kadro ile ilgili yetkili kurum ve bağlı bulunduğu bakanlık dediğinde kurumumuzun herhangi bir bakanlığa bağlı olmadığını olmadan tam yetkili oluyor. Üniversite bizim 11 ay 29 güne ya da kadroya geçmemizi istemiyor. Bizim talebimiz çalıştığımız süre kadar 11 ay 29 gün rica edilmesini talep ediyoruz şu anda 6 aylık mevsimlik işçi olarak çalışıyoruz. 2007 yılından beri de 6 aylık mevsimi işçi olarak görülüyorum. Haziran ayında işten çıkartılıyorum, Ocak ayında işbaşı yapıyorum” dedi.
GEÇİNEMİYORUM Çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldiğinden bahseden Karabulut sözlerini şöyle tamamladı; “Benim çocuklarım okuyor iki çocuğum var konservatuara gidiyor. Her bir enstrümanları 35-40 bin lira. Ben nasıl karşılayacağım. Bir tane mama içen çocuğun var. İşsizlik maaşı alamıyorum, herhangi bir yerde işe girmem yasak. Ne yapacağız onun çaresini arıyoruz.”