Çukurova’da yayla hazırlıkları başladı

Hava sıcaklığının yaz aylarında 50 dereceyi aştığı, nem oranının da yüzde yüze ulaştığı Çukurova’da her sezon olduğu gibi bu yıl da yayla hazırlıkları başladı.

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2024 07:27
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2024 07:27

Hava sıcaklığının yaz aylarında 50 dereceyi aştığı, nem oranının da yüzde yüze ulaştığı Çukurova’da her sezon olduğu gibi bu yıl da yayla hazırlıkları başladı.

Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay’da hava sıcaklığı ve nem oranının küresel ısınmanın da etkisiyle dayanılmaz boyutlara ulaşması, yaylaların cazibesini giderek arttırdı. Okulların tatile girmesiyle birlikte yaylalara gidecek olan vatandaşlar, her sezon öncesinde olduğu gibi yine hazırlıklara başladı.

Sıcağın etkisiyle yayla kültürünün yoğun olduğu Adana’daki Pozantı kent merkezi, Akçatekir, Çamlıyayla, Fındıklı, Alpu, Kamışlı, Kızıldağ, Başpınar ve Meydan yaylaları, her yaz sezonu adeta zirve yapıyor. Kış aylarında nüfusu yaklaşık 20 bin olan Pozantı ilçesinin nüfusu, yaz aylarında 180 bine kadar ulaşıyor.

Mersin, Osmaniye ve Hatay’ın yaylaları da yaz aylarının adeta kavurucu sıcaklarında yoğunluk yaşıyor.  Mersin’deki Gözne, Fındıkpınarı, Soğucak, Bekiralanı, Mihrican, Ayvagediği, Güzelyayla, Namrun, Gülek, Sorgun, Küçükfındıklı, Balandız, Uzuncaburç, Gökbelen, Abanoz, Kaş ve Beşoluk yaylaları, Osmanye’deki Zorkun, Olukbaşı, Ürün, Yarpuz (Cebel), Maksutoğlu, Almacık ve Bağdaş yaylaları ile Hatay’daki Çökek ve Belen gibi yaylaları da yüzlerce vatandaşa stres atma ve rahat nefes alma imkânı sunuyor.

Yaylalara ilgi kiraları artırdı

Yaylalara olan ilginin ev kiralarındaki artışa neden olması ise vatandaşların tepkisini çekiyor. Akçatekir Yaylası’ndaki ev kiralarının, binanın metrekare ve donanımına göre değiştiğini belirten emlakçılar, geçen yıl 20 bin lira olan normal bir dairenin kirasının arttığını, villa fiyatlarının da lokasyona göre 100 bin liranın üzerine çıkabileceğini belirtiyor.

Kendine has florası ve zengin bitki örtüsü ile sıcak yaz günlerinin stresinin atıldığı yaylalarda vatandaşların sıkıntı yaşamaması için belediye hizmetlerinin de günler önce verilmeye başlandığı bildirildi.