Çevreci avukat, yargılanmaktan çıkıp aynı suçtan hakkında dava açılan müvekkilini savundu

Erzincan İliç'teki madenle ilgili olarak "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak" iddiasıyla hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Adana Barosu’na kayıtlı çevreci avukat İsmail Hakkı Atal’ın yargılanmasına başlandı. Avukat İsmail Hakkı Atal, duruşmadan çıktı ve aynı suçtan hakim karşısına çıkan müvekkilini savundu.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2024 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2024 12:49

Erzincan İliç’te 13 Şubat'ta toprak kayması sonucu 9 işçinin kaybolduğu madeni işleten şirketin avukatları tarafından, Adana Barosu avukatlarından İsmail Hakkı Atal aleyhine, İliç Cumhuriyet Başsavcılığı'na, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak" iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmuştu. Suç duyurusu kapsamında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, Erzincan Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmişti.

Bugün Erzincan Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlanan Avukat Atal, hakkındaki iddiayı kabul etmeyerek, yöneltilen suçlamaların asılsız olduğunu ortaya koyan bilimsel delilleri mahkeme heyetine sundu.

Beraatını talep eden Atal, ertelenen duruşmadan çıkarak, yine kendisi gibi aynı suçtan hakkında dava açılan müvekkili Sedat Cezayirlioğlu'nun yargılandığı duruşmada hazır bulundu ve savunma yaptı.

Duruşma sonrası ilkhaber-gazetesi.com'a Sedat Cezayirlioğlu ile birlikte açıklama yapan Atal, "Daha önce de açıkladığımız gibi açılan dava, söz konusu madenin çevreye verdiği zararı karşı beni ve bu konuda duyarlı olan çevrecileri susturma amacı taşıyor. İddianamede yöneltilen suçlamaların asılsız olduğunu ortaya koyan bilimsel delilleri mahkemeye sunduk. Davanın beraatla sonuçlanmasını umuyoruz" dedi.

“Madenin bulunduğu bölge fay hattı üzerinde”

Yapılan bilimsel çalışmaların, Erzincan İliç'teki altın madeninin altında en geç 2039’a kadar her an 7’den büyük bir deprem beklendiğini gösterdiğini açıklayan Atal, şunları kaydetti:

“En son 1939 yılında yıkıcı deprem gerçekleşen Kuzey Anadolu fayının Yedisu Segmenti, bu fayın en doğusundaki ilk bölümdür ve en geç 100 yıllık periyodlarda yıkıcı deprem gerçekleşmektedir. Son yıkıcı deprem olan 1939 depreminden 84 yıl geçmiş ve burada her an 7’den büyük yıkıcı deprem olabileceği belirtilmektedir.

Böyle bir depremin gerçekleşmesi halinde 66 milyon ton 39 çeşit zehirli atık sadece Fırat Nehri'ne karışmakla kalmayacaktır. Aynı zamanda ekteki fay haritasında görülen fay hatları boyunca 60 kilometre kalınlığındaki yer kabuğu kırılarak, bir nevi boru şebekesi gibi fay hattı boyunca tüm bölgenin yeraltına 66 milyon ton zehirli atık karışacaktır. Böyle bir durum ise telafisi mümkün olmayan felakete yol açacaktır.”

TCK Md. 217/a "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır."