Avukat Yağmur: Ev sahiplerinin kendi başlarına müdahalesi ciddi cezalara neden olur

Avukat Seyit Yağmur, mülkiyette kiracı varken ev sahiplerinin müdahalede bulunmasının konut dokunulmazlığını ihlal edebileceğini ve hapis cezasına yol açabileceğini açıkladı. Kiracının tahliyesi için mahkeme kararı ve İcra Müdürlüğü'nün süreci yürütmesi gerektiğini belirtti. Yağmur, ev sahiplerinin kendi başlarına hareket etmemeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2024 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2024 12:33

Avukat Seyit Yağmur, ev sahiplerinin kiracı bulunan konutlarda yapacakları müdahalelerin ciddi hukuki sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Yağmur, mülkiyette kiracı varken yapılacak müdahalelerin konut dokunulmazlığını ihlal edebileceğini ve bunun sonucunda hapis cezası alınabileceğini vurguladı.

Kiracı Varken Mülkiyette Müdahale Yasak

Avukat Seyit Yağmur, kiralanan konutların tahliyesinin mahkeme kararı ve İcra Müdürlüğü tarafından yürütülmesi gerektiğini açıkladı. Yağmur, "Kiralananın tahliyesi davaları, günümüzün popüler davalarından biridir. Sulh Hukuk Mahkemeleri'nin iş yükünün büyük bir kısmını bu davalar oluşturuyor. Kiracı, evin zilliyetini devralmış olduğu için, mülkiyet ev sahibinin de olsa, bunu mahkeme kararı olmadan ve karar İcra Müdürlüğü tarafından işleme koyulmadan çıkartmak mümkün değildir. Taşınmaza herhangi bir müdahalede bulunmak da yasaktır" dedi.

İcra Müdürü ve Mahkeme Kararı Zorunlu

Yağmur, ev sahibinin kiracıyı tahliye edebilmek için öncelikle haklı bir neden sunarak dava açması gerektiğini belirtti. Davanın kesinleşmesinin ardından, tahliye kararının İcra Müdürlüğü aracılığıyla işleme konulması gerektiğini ifade etti. Kiracı evin anahtarını teslim edip evi boşalttığında, ev sahibinin mülküne müdahale edebileceğini belirten Yağmur, "Ancak bu işlem, İcra Müdürlüğü aracılığıyla yapılmalıdır. Kiracının tahliyesinden sonra ev sahibi, kendi mülküne müdahalede bulunabilir" dedi.

Hapis Cezası ve Adli Para Cezası Uyarısı

Avukat Seyit Yağmur, ev sahiplerinin kendi başlarına yapacakları müdahalelerin ciddi hukuki sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin güncel bir kararına atıfta bulunarak, "Ev sahibi, kendi mülkiyetinde olsa dahi, içinde kiracının ikamet ettiği konuta mahkeme kararı olmadan tek başına müdahale edemez. Konut hala kiracının zilliyetindedir ve müdahaleler İcra Müdürlüğü aracılığıyla yapılmalıdır. Aksi halde, hem konut dokunulmazlığının ihlali hem de hakkı olmayan yere tecavüz suçlamasıyla karşı karşıya kalabilirler" ifadelerini kullandı.

Yağmur, konut dokunulmazlığının ihlali suçunun cezasının 6 aydan 2 yıla kadar, hakkı olmayan yere tecavüz suçunun cezasının ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve bin gün adli para cezası olabileceğini belirtti. Ev sahiplerini, hukuki süreçler tamamlanmadan kendi başlarına hareket etmemeleri konusunda uyaran Yağmur, bu tür eylemlerin ciddi yasal sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.