Ataş: İşkencenin olmadığı bir dünya umut ediyorum

Adana'da 26 Haziran İşkence Görenlerle Dayanışma Günü nedeniyle düzenlenen basın açıklamasında, İnsan Hakları Derneği başkanı Av. Yakup Ataş, işkencenin olmadığı bir dünya dileğiyle seslendi.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2024 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2024 13:01

Adana’da 26 Haziran İşkence Görenlerle Dayanışma Günü hakkında insan hakları derneği Adana şubesinde basın açıklaması düzenlendi. Düzenlenen basın açıklamasına çok sayıda vatandaş katıldı. Basın açıklamasını Adana insan hakları derneği başkanı Av.  Yakup Ataş okudu.

“İnsan Hakları Savunucuları olarak da böyle bir günü önemsiyoruz”

Av.  Yakup Ataş işkencenin olmadığı bir dünya umut ediyorum diyerek basın açıklamasına başladı: Bugün 26 Haziran İşkence Görenlerle Dayanışma Günü umut ederdik ki böyle bir gün olmasın. Ne işkence gören insanlar olsun ne de böyle bir güne ihtiyaç olsun. Ama yaşamın gerçekliği tüm Dünya’da artarak devam eden işkence gerçekliğine karşılık böyle bir gün var. Biz İnsan Hakları Savunucuları olarak da böyle bir günü önemsiyoruz. İşkencenin olmadığı bir dünya umut ediyorum.  Bu anlamda  İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Türk tabipleri birliği insan hakları kolu tarafından 2023 yılına ait bir rapor hazırlanmıştı. Bu raporu basın açıklaması ile kamuoyuyla paylaşacağız. “

“Türkiye işkence karşı sözleşmeyi 1988 yılında kabul etmiş anayasa ve ceza kabulünde işkenceyi yasaklamıştır”

Av. Yakup Ataş, “26 Haziran ‘İşkence Görenlerle Dayanışma Günü’ tüm Dünya’da insan hakları savunucuları tarafından özel ve önemli bir gündür. Birleşmiş Milletler işkence ve diğer zamanece insanlık dışı yada onur dışı davranış yada cezaya karşı sözleşme 26 Haziran 1987 tarihinde yürürlüğe girmiştir.  Birleşmiş Milletler 1997 yılında bugünü İşkence Görenlerle Dayanışma Günü ilan etmiştir. Türkiye’nin de altına imza attığı bu sözleşme insanın sahip olduğu onur ve değeri korumak için işkenceyi mutlak olarak yasaklar. Bu durum şöyle ifade edilir, hiçbir istisnai durum ne had hali ne de bir had tehdidi dahili ve siyasi istikrarsızlık veya herhangi bir başka olağanüstü hal işkencenin uygulanması için gerekçe gösterilemez. Bu açık ve net belirlemeye karşın işkence hala dünyanın pek çok ülkesinde devletler tarafından toplumlara karşı insanlık dışı cezalandırma ve yıldırma aracı olarak giderek artar biçimde kullanılmaktadır. Türkiye işkence karşı sözleşmeyi 1988 yılında kabul etmiş anayasa ve ceza kabulünde işkenceyi yasaklamıştır” diyerek ifade etti.