ALİ GÜRELİ
ADANA (İLKHABER) - Havaların ısınmasıyla birlikte yurdun farklı bölgelerinde meydana gelen orman yangınlarından çoğu büyük ölçüde kontrol altına alınarak soğutma çalışmalarına başlandı. Uzmanlar, yanan ormanların yeniden eski haline gelebilmesinin 20 ile 50 yıl arasında değişebildiğini ifade etti.
Dünya genelinde etkili olan sıcak havanın etkisiyle İspanya, Kanada ve Yunanistan gibi ülkeler orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Kanada'daki orman yangınına müdahale eden 2 itfaiye görevlisi hayatını kaybederken Yunanistan'da sıcak hava dalgası ve kuvvetli rüzgârların da etkisiyle son 24 saatte 46 orman yangını meydana geldi.
Türkiye'de de son 3 gün içinde Adana, Hatay, Mersin ve Çanakkale, Şanlıurfa, Muğla, Tekirdağ, Balıkesir ve Diyarbakır'da ormanlık ve makilik alanlarda çok sayıda orman yangınları çıktı. Yangınların çoğu büyük ölçüde kontrol altına alınıp soğutma çalışmalarına başlandı. Söndürülen alanlarda yeniden alevlenme olması ihtimaline karşı da ekiplerin teyakkuz hâlinde beklediği ifade edildi.
Bu arada, yangınlarla ilgili olarak Fethiye'de 1 ve Milas'ta 1 şüpheli olmak üzere 2 şüphelinin tutuklandığı, İzmir Urla'da 2 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildiği, Hatay Belen'de gözaltına alınan 2 şüpheliden birinin tutuklandığı, Manavgat'ta ise 1 şüpheli hakkındaki soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.
ESKİ HALİNE GELMESİ YARIM ASRI BULABİLİYOR
Uzmanlar ise yanan ormanların yeniden eski hâline gelebilmesi için ağaçların büyüme sürelerinden çok, ekosistem oluşturma sürelerinin önemli olduğunu ve bu sürenin de 20 ile 50 yıl arasında değişebildiğini ifade etti.
Orman yangınlarının dünya genelinde ağırlıklı olarak insan kaynaklı olduğunu belirten uzman görüşleri şöyle:
"Bütün orman yangınları ağaçlar, hayvanlar ve bitkileri kapsayan ekosistem üzerinde yıkıcı etkiler yaratıyor. Yangın ve bitki örtüsü üzerindeki ilişkilerin bilinmesi ve yenileme çalışmalarının nasıl olacağına, nerelerin ağaçlandırılacağına, nerelerde doğal gençleşme veya doğal gençleştirme yapılacağına karar verilmesi önemli. Yangın sonrası hızlı bir ekolojik değerlendirme ve dirençli bir orman planlaması yapılması gerekir.
Ağaçların yeniden ekosistem oluşturma süreleri de türlerine göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin sarıçam ve karaçam ağaçları 40-50, kızılçam 20'li yaşlarda ormanlaşıyor. Kayın 40-50'li yaşlarda, ladin 50-60 yaşlarda, servi 20-30'lu yaşlarda sağlıklı orman denilebilecek yapıya kavuşabiliyor. Meşelerin daha geç, 50-60 yılda bir orman ekosistemi oluşturuyor.
Orman, kendi içinde bileşenlerinin olduğu, bunların karşılıklı etkileşim içinde olduğu bir ekosistemdir. Ağaçlandırmayla biz sadece orada dikim yapmış olunur. Orada yeniden bir ekosistemin oluşması onlarca yılı bulur.”