Akıllı Şehir Teknolojileri orman yangınlarına karşı umut vaat ediyor

SAMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, gelişmiş sensörler ve yapay zekâ destekli sistemlerle orman yangınlarına karşı mücadelenin nasıl güçlendirilebileceğini vurguladı. Karakaya, "Teknolojinin gücüyle yangınları önceden tespit ederek müdahale süresini kısaltıyor, geleceğimizi koruma sorumluluğunu üstleniyoruz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2024 10:07
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2024 10:07

Orman yangınları, her yaz mevsimiyle birlikte daha da büyük bir tehdit haline gelirken, akıllı şehir teknolojileri bu tehlikenin önlenmesinde kilit bir rol üstleniyor. Yüksek sıcaklıklar ve kuraklık gibi iklim koşulları yangın riskini artırsa da, gelişmiş sensörler ve yapay zekâ destekli sistemler, yangınların önceden tespit edilip hızlı müdahale edilmesini mümkün kılıyor. SAMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, akıllı şehir teknolojilerinin bu mücadelede nasıl fark yaratabileceğini vurguluyor ve geleceğimizi korumanın önemine dikkat çekiyor.

“SAMPAŞ Holding olarak, bu büyük sorunun çözümünde teknolojinin nasıl bir fark yaratabileceğini göstermeye kararlıyız”

Akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için 44 yıldır bilişimin gücünü kullanan SAMPAŞ Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, “Son yıllarda dünyamız orman yangınları ile karşı karşıya. Doğal yollardan meydana gelen bazı orman yangınlarına rağmen, bunların yüzde 2'si yıldırımlar, yüzde 5'ten daha azı ise insanları içermeyen olaylardan kaynaklanıyor. Yapılan araştırmalar sıcak bir iklime sahip Akdeniz ülkelerinde ortaya çıkan yangınların yüzde 22,5'inin ihmalden, yüzde 60'ının ise kasıttan kaynaklandığını belirtiyor. Orman yangınları, yalnızca ekosistemlere değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal yaşama da ciddi zararlar veriyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun verilerine göre, orman yangınlarının küresel maliyeti yılda 50 milyar dolara ulaşabiliyor. Bu durumun önüne geçilmesiyle ilgili olarak dünyada çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Bunun da temelini akıllı şehir teknolojileri çatısı altında sensörler, akıllı kameralar, IoT cihazları ve yapay zekâ teknolojileri oluşturuyor. Çünkü yangınların insan gözüyle algılanması ortalama altı saat sürerken, teknoloji kullanımı bu süreyi önemli ölçüde azaltıyor ve yangına müdahaleyi hızlandırıyor. SAMPAŞ Holding olarak, bu büyük sorunun çözümünde teknolojinin nasıl bir fark yaratabileceğini göstermeye kararlıyız. Geleceğimizi korumak, hepimizin ortak sorumluluğu” diye ifade etti.