CANSU ERSOY
ADANA (İLKHABER)- Renkleri ve rahatlığıyla dikkat çeken giysilerden biri olan şalvar, Adana kent merkezinde nadir olarak görülse de Adana'nın kırsal kesimlerinde hala yaygın olarak kullanılıyor. Dikdörtgen kesimli, yere kadar inen geniş bir yapıda olan şalvarın bu genişliği belde bir lastikle toplanır. Şalvar, ilk olarak 1833 yılında Mısırlı İbrahim Paşa'nın Çukurova'yı istila etmesiyle Adana'da giyilmeye başlandı. Mısırlı tarım işçilerinin Çukurova'ya yerleşmeleriyle yaygın hale gelen şalvar, yöre halkı tarafından da benimsendi ve tarlada çalışırken giyilmeye başlandı. Sonrasında kırsal kesimde daha yaygın olarak kullanılmaya başlanan şalvar, günümüzde bile dikkatleri üzerine çekiyor. 45 yıldır şalvar dikimiyle uğraşan Abdullah Subatan şalvarın bugün bile hala popülerliğini koruduğunu söyledi.
"Kumaşı alıp şalvarı kendimiz dikip toptan şekilde halka arz ediyoruz" Daha önceden toptancılığını yaptıklarını, sonradan kendilerinin dikmeye başladıklarını ve sadece kumaşı dışarıdan temin ettiklerini söyleyen Subatan, "Dışarıdan aldığımız kumaşları dikip perakende şekilde satıyoruz. Kumaşı alıp şalvarı kendimiz dikip toptan şekilde halka arz ediyoruz" dedi.
"Bazen yetişkin şalvarlarından daha çok çocuklar için olanlara ilgi oluyor" Yetişkinler için olan şalvarlar dışında küçük çocuklar için de diktiklerini dile getiren Subatan, "Bazen yetişkin şalvarlarından daha çok çocuklar için olanlara ilgi oluyor. Küçük ve rahat durdukları için insanların, anelerin dikkatini çekiyor" diyerek konuşmasını sonlandırdı.