Adana mutfağının vazgeçilmezi salçalık biber fiyatları, tatil sonrası artacak

Adana'nın lezzetleriyle damak çatlatan yemeklerinin yapımında kullanılan ve ünü ülkeye yayılan biber salçası yapımı devam ediyor. Bugünlerde pazarlarda 17 ila 19 TL arasında satılan salçalık Karaisalı biberi fiyatının, yayla ve denizde olan tatilcilerin kente dönmesiyle birlikte artması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2024 10:11
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2024 10:11

Başta Adana olmak üzere Çukurova genelindeki kentlerde her yaz döneminde yemek yapımında yoğun olarak tüketilen ve ünü ülkeye yayılan sofraların vazgeçilmezi biber salçası için hazırlıklar devam ediyor. Geleneksel yöntemlerle üretilen salça yapımında deyim yerindeyse ön saflarda yer alan ev hanımları, hem mutfaklarında hem de evlerinin bahçelerinde yoğun bir mesai sürdürüyor.

Tarlalardan özenle toplanıp daha sonra çuvallara doldurularak pazar yerlerine ve pazar yerine yakın olan satış noktalarına getirilen salçalık biberler, bugünlerde uygun fiyatlarla alıcı buluyor. Salça yapımında daha çok tercih edilen Karaisalı biberi 17 ila 19 TL arasında satışa sunuluyor.

Ev hanımlarının komşularının yardımıyla temizleyerek yıkadıkları ve bir süre bekletildikten biber çekme makinelerinde harç haline getirilen ürünler, kurutmaya bırakılıyor ve bu işlemin ardından cam veya plastik kaplara özenle aktarılarak kullanılmak üzere kilerlere depolanıyor.

Pazarcı esnafı ise geleneksel yöntemlerle ev hanımları tarafından yapılan salçanın ana maddesi olan salçalık biber fiyatlarının, tatilcilerin okulların açılmasıyla birlikte kente dönmesiyle yükseleceğini belirterek, uygun fiyatları satışların kaçırılmamasını tavsiye ediyor.

Pazarcı esnafı Ahmet Sarıgül, tarla fiyatı 13 olan Karaisalı biberinin perakendede 17 ila 19 lira arasında satıldığını belirterek, "Yaklaşık 10 gündür Karaisalı biberleri satıyoruz. Fiyat geçen yıl 25 lira kadardı. Henüz Karaisalı biberlerin çıktığını ya kimse bilmiyor ya da fiyatlar düşer diye bekleniyor. Şuan kayba biberi 15-16 liraya satılıyor. 17 ila 19 lira arasında satılan Karaisalı biberi ise yazlıkçılar geldiğinde talep yoğunluğuna göre 35 liraya kadar çıkar" dedi.

Evlerde yapılan salçalık biber doğal ve lezzetli

Çukurova'nın sıcak yaz günlerinde hazırlanan biber salçası, hazır salçalara göre hem daha doğal hem de daha lezzetli olması bakımından daha çok tercih ediliyor. Maharetli ev hanımlarının ellerinde hazırlanan Adana'nın biber salçası, sofralara ayrı bir lezzet katıyor.

Kış aylarında birçok yemeğin temel malzemesi olan biber salçası, Adana'da evlerde önemli bir besin maddesini oluşturuyor. Salça yapmanın en önemli avantajları arasında, hazır satılanlara göre daha sağlıklı ve ekonomik şekilde elde edilmesi yer alıyor.

Ev hanımları, nesilden nesle aktarılan biber salçası yapım geleneğini günümüzde yaşatırken, çocuklarına da öğreterek, lezzetli ve doğal beslenmenin önemini vurguluyor.