Adana’da sağlık çalışanları vergide adalet istiyor

Adana Tabipler Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, 26 haftadır süren ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ eylemlerine Belediye Evleri 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde devam etti.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2024 13:13
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2024 13:13

Adana Tabipler Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, 26 haftadır sürdürdükleri 'Vergide Adalet İstiyoruz' kapsamında basın açıklaması yaptı. Belediye Evleri 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde yapılan açıklamada, sağlık çalışanlarının düşük maaşlarına rağmen yüksek vergi oranlarıyla karşı karşıya kaldığı ifade edildi. TTB – AHEK Üyesi Dr. A. Erhan Özeren, “Sürekli fiyatları artan mal ve hizmetlerin gerisinde kalan ücretlerin çalışanları nasıl yoksullaştırdığını yaşıyoruz” dedi.

Dr. A. Erhan Özeren konuşmasında şu ifadelere yer verdi. “Sağlık çalışanları ve ücretli kesim, yapılan yüksek vergi kesintileri yüzünden yılın ilk ayında alınan ücreti bile alamaz olduk. Sürekli fiyatları artan mal ve hizmetlerin gerisinde kalan ücretlerin çalışanları nasıl yoksullaştırdığını yaşıyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı, 2023 Türkiye genelinde en fazla vergi beyan eden mükellefleri ilan ederken, esas itibariyle çalışanların en çok vergi ödeyen kesim olduğu gün yüzüne çıktı. Üstelik en çok vergi ödeyen ilk 100 kişinin 73’ü isminin açıklanmasını istemeyerek şeffaf olmayan bir yönetimin bir örneği daha sergilenmiş oldu. Cari açığı çalışanlardan alınan vergilerle kapatıp, israf, faiz ve ranta dağıtmaktan vazgeçin!”

“Milyarlarca lira kar eden şirketlerden bile vergi alınmazken çalışanlardan %35 vergi alınmasını kabul etmiyoruz”

Özeren, “Zaten her gün kamuoyuna açıklanan yüksek karlı şirketlerin beyan ettikleri vergi borçlarının bile ertelendiğini, müdafiyeler sağlandığını, affedildiğini öğreniyoruz. Ayda yaklaşık 20 bin TL alan ücretliden %27, 50 bin TL alan ücretliden brüt gelirinin %35 oranında, eline geçen miktardan %51 oranından vergiyi kaynağından kesen hükümetin ücretli kesim aleyhine politik tercihte bulunduğu açıktır. Milyarlarca lira kar eden şirketlerden bile vergi alınmazken çalışanlardan %35 vergi alınmasını kabul etmiyoruz” dedi.

“Her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla vergi kesinti oranlarını hayata geçirilmesini istiyoruz”

Dr. A. Erhan Özeren, “Bu adaletsiz ve eşitsiz vergi uygulamasına karşılık her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla vergi kesinti oranlarını hayata geçirilmesini istiyoruz. Bunun için 26 haftadır sürdürdüğümüz mücadelemizi sonuç alana dek devam ettirmede kararlıyız. Lütfen Sağlık çalışanlarının çağrısını duyun! Tüm çalışanları, emeğiyle geçine halkımızı, bu derin yoksullaşmaya, gelirde ve vergide dayatılan eşitsizliğe/adaletsizliğe karşı çıkmaya, her hafta Çarşamba günleri sürdürdüğümüz hak alma mücadelemizi büyütmeye çağırıyoruz” diyerek basın açıklamasını sonlandırdı.