Dünya Kemik İliği Bağışçıları Günü kapsamında Acıbadem Adana Hastanesi’nde onkoloji hastası çocuklar için özel bir moral etkinliği düzenlendi. Hastanenin konferans salonunda gerçekleştirilen etkinlikte çocuklar, palyaço ile dans edip çeşitli oyunlar oynadı. Doktorlar ise ailelere kemik iliği bağışının önemini anlattı.
Kardeşinin İliğiyle Hayata Tutundu Etkinlikte konuşan 17 yaşındaki Melek Sürer, 6 aylıkken lösemi teşhisi konduğunu ve 14 yaşına kadar birçok tedavi gördüğünü belirtti. Melek, kardeşi Ahmet Emir'den aldığı kemik iliği ile tedavi sürecinin devam ettiğini anlattı. “2 kez kardeşimden ilik aldım. Tedavim halen devam ediyor. Donör olmanız bizler için çok önemli” diyen Melek, kemik iliği bağışının hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı.
''Herkesin bağışçı olmasını öneriyorum''Kemik İliği Bağışının Önemi Vurgulandı 17 yaşındaki Osman Kürşat Renkliova da etkinlikte yer aldı. Renkliova, 2 yıl önce lösemi teşhisi aldığını ve gönüllü donörden aldığı kemik iliği ile tedavi olduğunu belirtti. “Kemik iliği bağışçılığının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tedavi sürecinde liseyi dışarıdan okudum. Herkesin bağışçı olmasını öneriyorum” dedi.
Lösemiyle Savaşan Bir Başarı Öyküsü Etkinlikte, lenfomayı yenip hukuk fakültesini bitirerek cumhuriyet savcısı olan Yasir Açık da konuşma yaptı. Açık, çocuklara ve ailelerine asla pes etmemeleri gerektiğini belirterek, tedavi sürecinde yaşadığı zorlukları ve başarı öyküsünü paylaştı.
Bağışçı Sayısı Artıyor Çocuk Hematolojisi Uzmanı ve Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Bülent Antmen, Türkiye’de kemik iliği bağışçı sayısının arttığını söyledi. Prof. Dr. Antmen, “Bağışçıların yüzde 75’i akraba dışıdır. Türkiye’de bağışçı sayısı 1 milyonu geçti ve yapılan nakillerin yüzde 80’i karşılanıyor. Küçük bir form imzalayarak bağışçı olabilirsiniz” dedi.