Yoksulluk, en fazla çocukları etkiliyor

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), raporuna göre 110 ülkede yaşayan 6,1 milyar kişiden 1,1 milyarının yoksullukla mücadele ediyor. Yoksulluk, en fazla çocukları etkiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2023 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2023 12:44

(İLKHABER) - Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP), 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü öncesi 2020-2023 yıllarını kapsayan "Eylemsizliğin İnsani Maliyeti" başlıklı raporu yayımlandı. Raporda, düşük gelirli ülkelerdeki yoksulluk oranının 2020 ile 2023 arasında arttığı belirtildi.

UNDP'nin 2023 Küresel Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi'ne göre, 110 ülkede yaşayan 6,1 milyar kişiden 1,1 milyarı yoksullukla mücadele ediyor.

UNDP'nin 2020-2023 yıllarını kapsayan "Eylemsizliğin İnsani Maliyeti" başlıklı raporundaki veriler, düşük gelirli ülkelerdeki yoksulluk oranının 2020 ile 2023 arasında arttığını ortaya koydu. Bu, 165 milyon kişinin daha günde 3,65 dolardan daha azıyla geçindiği anlamına geliyor.

Düşük gelirli ülkelerde yaşayan bu 165 milyon kişiden en yoksul yüzde 20'lik kesim, 2023'te halen Kovid-19 salgını öncesindeki gelir seviyelerinin altında yaşamını sürdürüyor.

Sahra Altı Afrika'da durum çok kötü

UNDP, yoksullukla mücadele eden kişilerin yaşadıkları bölgeleri bilmenin ve gerekli politikalar oluşturmanın önemli olduğunun altını çiziyor.

Dünyadaki her 6 yoksuldan 5'i Sahra Altı Afrika'da ya da Güney Asya'da yaşıyor. Bölgelere yayılımına bakıldığında Sahra Altı Bölge'de yaşayanların yüzde 47,8'i yoksullukla mücadele ederken bu oranın Güney Asya'da yüzde 34,9 olduğu görülüyor.

UNDP yöneticisi Achim Steiner, söz konusu ülkelerin borç seviyesindeki yüksekliğin, yeterli olmayan sosyal harcamalar ve yoksulluk oranlarındaki endişe verici artışla ilişkilendirilebileceğine dikkati çekti.

Yoksullukla mücadele

Dünya Bankasının, Güney Asya'da yoksullukla mücadeleye yönelik attığı adımların arasında 2023'te bölgeye yapılan 10,1 milyar dolarlık yardım yer alıyor. Bu yardım, borç yönetimi, istihdam, sosyal koruma, hava kirliliği, iklim direnci gibi konularda teknik tavsiyeler sağlıyor.

Öte yandan, BM'nin dünyayı korumak ve refahını sağlamak amacıyla belirlediği 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SKH) arasında 2030'a kadar yoksulluğun bitirilmesi de yer alıyor.

SKH ile yoksulluğun önüne geçmek için düşük gelirli ülkelerin, ekonomik olarak gelişmesi hedeflenirken bunun çevreye zarar vermeden yapılmasının önemi vurgulanıyor.

UNDP'nin verilerine göre, dünyada yoksulluk oranındaki artışı azaltmak ve günlük 3,65 dolardan daha azıyla geçinen milyonlarca kişiyi yoksulluktan kurtarmak, borç geri ödemelerini sosyal harcamaların finansmanına ayırmak gibi adımlarla 14 milyar dolardan biraz daha fazla kaynakla mümkün.

CHP Adana İl Başkanı Tanburoğlu: Yoksul aile çocukları birçok zorlukla karşılaşıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Dr. Anıl Tanburoğlu da 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü nedeniyle açıklama yaptı.

Yoksulluğun Türkiye’nin kaderi olmadığını belirten Tanburoğlu, “Dünya’nın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de yoksulluk en çok çocukları etkiliyor, çünkü savunmasızlardır. Yoksul aile çocukları doğumdan erişkin olana kadar birçok zorlukla karşılaşıyor. Okula giderken beslenme çantasının boş olması, yeterli ve dengeli beslenememesi çocuğun kişisel ve zihinsel gelişimini engelliyor.“ dedi.

Yoksulluğun temel sebebinin, gelir dağılımındaki adaletsizliklerden kaynaklandığını öne süren Tanburoğlu, “Başta fırsat eşitliği olmak üzere her türlü eşitliğin sağlandığı hak temelli yaklaşım, yoksullukla mücadelenin en temel faktörü olacaktır. Ülkelerin ve insani yardım kuruluşlarının yoksullukla mücadele politikaları yeniden ele alınmalı, mevzuatın gerektirdiği kadar değil, yoksulluğu ortadan kaldıracak kadar olmalıdır” diye konuştu.