Yeni yıl yaklaşırken asgari ücret zammı gündemde: İşte  2025 yılı asgari ücret tahminleri

2025 yılında geçerli olacak asgari ücret artışı, milyonlarca çalışan için merakla bekleniyor. 2024 yılında temmuz ayında yapılan ara zam yapılmamışken, gözler yıl başında yapılacak zamma çevrilmiş durumda. İşte 2025 yılı için tahmin edilen asgari ücret zammı....

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 16:20
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 16:20

2025 yılında geçerli olacak asgari ücret artışı, milyonlarca çalışan için en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. 2024 yılı temmuz ayında ara zam yapılmaması, asgari ücretle geçinen vatandaşların beklentilerini daha da artırırken, gözler şimdi yıl başında yapılacak zam oranına çevrilmiş durumda. Ekonomistler ve uzmanlar, 2025 yılı için öngörülen asgari ücret zammına dair çeşitli tahminlerde bulunmaya başladı.

Orta Vadeli Programın Etkisi

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Orta Vadeli Program (OVP), 2024 yılı enflasyon tahminini yüzde 41,5 olarak belirlemişti. Bu doğrultuda, enflasyon oranına paralel olarak yapılacak bir artış, asgari ücreti net 24 bin 58 TL’ye yükseltebilir. Ancak refah payının da eklenmesi durumunda, zam oranının daha da yükselebileceği ve net maaşın 25 bin 503 TL'ye kadar çıkabileceği belirtiliyor.

Deutsche Bank'tan Asgari Ücret Tahmini

İstanbul’da gerçekleştirdikleri iki günlük ziyaretin ardından değerlendirmelerde bulunan Deutsche Bank ekonomistleri, Türkiye ekonomisinde 2025'te yapılacak asgari ücret zammının yüzde 25-30 arasında olacağını öngördü. Ancak ekonomistler, bu oranın üzerinde bir zam yapılmasının işletmeler açısından zorlayıcı olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Komisyon Aralık Ayında Toplanacak

Henüz kesin rakamlar belirlenmemiş olsa da, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun aralık ayında yapacağı görüşmelerde zam oranının netleşmesi bekleniyor. Çalışanlar 1 Şubat 2025’te zamlı maaşlarını alacaklar.

Gelişmeleri takip eden asgari ücretliler, açlık sınırının altında kalan mevcut maaşlarının iyileştirilmesi talebinde bulunurken, hükümetin bu taleplere nasıl yanıt vereceği merak konusu.