Visa'dan 2023'te KOBİ'lerin başarısını belirleyecek 5 trend

- Şirket, söz konusu 5 yeni trendi, "dijital uçurumun kapanması", "güven ve güvenliğin gündemin en başında yer alması", "dijitalleşmeye 360 derece yaklaşım", "çeviklik" ve "çalışanlara daha iyi bir iş-yaşam dengesi sunan küçük işletmeler" olarak belirledi

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2023 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2023 11:01
ilkhaber-gazetesi.com

İSTANBUL (AA) - Visa, dünyada işletmelerin yüzde 90'ını ve istihdamın yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan KOBİ'ler için başarının kodlarını oluşturan 5 trendi açıkladı.

Visa açıklamasına göre, şirket, KOBİ'lerin 2023'te başarısını belirleyecek 5 yeni trendi duyurdu.

Buna göre, söz konusun trendlerin başında "KOBİ'lerin rekabet gücü dijital uçurumun kapanmasına bağlı" geliyor. Dünya Ekonomik Forumu, gelecek 10 yılda yaratılacak yeni ekonomik değerin yüzde 70'inin dijital teknolojilere dayanacağını belirtiyor. Dijital ekonomiye katılımın, refah ve geçim kaynaklarını belirlediği bir geçiş süreci yaşanıyor.

Tüketicilerin hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde ödeme yapabilmesi, iş yerlerinin ise yeni müşterilere ulaşabilmesi, daha verimli çalışabilmesi ve büyüyebilmesi için küçük işletmelerin de dijitalleşme sürecine dahil olması gerekiyor. Bu amaçla Visa, daha salgının ilk günlerinde, 2023'ün sonuna kadar tüm dünyada 50 milyon küçük ve mikro işletmenin dijital dönüşümünü destekleme hedefini açıklamıştı. Bu hedefte şimdiden 40 milyon KOBİ'ye ulaşılmış durumda.

İkinci trend, "güven ve güvenlik KOBİ'ler gündemlerinin en başında yer almalı" şeklinde. KOBİ'lere güven halkta büyük şirketlerin çok daha üzerinde. Ancak küçük işletmeler korunmasız olarak algılandıkları için, normalden çok daha yüksek oranda siber saldırı riski altında olabiliyor. Bu yüzden kendilerini ve müşterilerini korumak için KOBİ'lerin, uygun güvenlik teknolojisini kullanmaya öncelik vermesi gerekiyor.

Visa, üçüncü trend olarak "dijitalleşmeye 360 derece yaklaşımı" belirtiyor. Dijital çözümler, küçük işletmelerin iş ortaklarına yaptığı ödemeleri hem otomatikleştirmeyi hem de takip etmeyi kolaylaştırıyor.

Bu yıl KOBİ'lerin şirketten şirkete (B2B) ödemeleri yaygın olarak benimseyecekleri öngörülüyor. KOBİ'ler e-ticaret ve online ödemeleri benimsemeye devam ederken aynı zamanda planlama, nakit akışı, bütçeleme, gider takibi gibi konularda hayatı kolaylaştıran finansal araçlar ve uygulamalara da odaklanacak. Bu uygulamalar birbiriyle giderek daha fazla entegre hale geldikçe, küçük işletme sahipleri işlerini büyük ölçüde cep telefonlarından ve akıllı cihazlarından yürütebilecek.

- "Çeviklik belirsizlik ortamında kilit rol oynayacak"

KOBİ'lerin başarısını belirleyecek trendlerin dördüncüsü; "çeviklik belirsizlik ortamında kilit rol oynayacak" şeklinde.

Geçen yıl olduğu gibi 2023 de dünyada, KOBİ'ler dahil tüm işletmeler için yüksek enflasyon, iş gücü kısıtlamaları ve tedarik zinciri zorluklarından etkilenecek. KOBİ'lerin başarılı olmak için çevik olmaları gerekecek. Visa'nın bir araştırmasına göre, küçük işletme sahiplerinin yüzde 86'sı ekonomik belirsizliği en yaygın endişe faktörlerinden biri olarak niteliyor.

Söz konusu trendlerin sonuncusunda ise Visa, "küçük işletmelerin nitelikli istihdam savaşında kalpleri kazanabileceğini" belirtiyor.

İnsan kaynakları açısından bakıldığında, küçük işletmeler nitelikli çalışanların ilgisini çekme konusunda dezavantajlı görülebiliyor. Büyük şirketler gibi yan haklar, spor salonu, ücretsiz yemek imkanı veya ödeneği ya da servis gibi olanaklar sunamayabiliyor. Ancak özellikle yurt dışında küçük işletmeler farklı bir rekabet gücüne sahip. Çalışanlara daha iyi bir iş-yaşam dengesi veya anlamlı bir amaca yönelik çalışma duygusunu sağlayabiliyor. Bu iki nokta, Gallup'un anketinde neredeyse maaşlar ve yan haklar kadar önemli iki nitelik olarak öne çıkıyor. KOBİ'ler, çalışanlarının temas ettiği her bir noktada (web sitesi, sosyal medya, pazarlama materyalleri gibi) onlara değerlerini yansıtan bir deneyim sunabildiği ölçüde başarıyı yakalayabilir.

- "Dijitalleşme 2023'te de KOBİ'lerin gündemindeki ana maddelerden olacak"

Açıklamada konuya ilişkin görüşleri yer alan Visa Güney Avrupa Üye İşyeri ve Kart Kabul Başkanı Celal Cündoğlu, dijitalleşmenin 2023'te de dünyanın her yerinde KOBİ'lerin gündemindeki ana maddelerden olacağını bildirdi.

Ödemeler dünyasında dijitalleşmenin KOBİ'ler için hem daha hızlı hem de güvenli bir ödeme kabul etme ve yapma imkanı sunduğunu aktaran Cündoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Visa olarak önceliğimiz KOBİ'lere dijitalleşme yolculuklarının her adımında destek olmak. Bu amaçla ülkemizde de KOBİ'lerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye'de gerek BM Kalkınma Programı (UNDP) ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ortaklığında sürdürdüğümüz İşimi Yönetebiliyorum projemiz, gerekse TOBB ortaklığında hayata geçirdiğimiz Akıllı KOBİ platformu, KOBİ'lerin dijitalleşmesine verdiğimiz tam desteğin en güzel örnekleridir."