ChatGPT ve benzeri dil modellerinin popülerleşmesiyle birlikte üretken yapay zeka alanında kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Bu rekabetin en önemli göstergelerinden biri de patent sayıları. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'nün (WIPO) yayımladığı verilere göre, üretken yapay zeka patentlerinde Çinli şirketler ve üniversiteler, ABD'li rakiplerine büyük bir fark atarak liderliği ele geçirdi.
ÇİNLİ DEVLERİN PATENT HAKİMİYETİTencent, Ping An Insurance ve Baidu gibi Çinli teknoloji devleri, üretken yapay zeka alanında en fazla patente sahip şirketler arasında yer alıyor. Özellikle Generative Adversarial Networks (GAN) ve Büyük Dil Modelleri (LLM) gibi alanlarda bu şirketlerin yoğun patent başvuruları bulunuyor.
İLK 10'DA 8 ÇİNLİ ÜNİVERSİTESadece şirketler değil, üniversiteler düzeyinde de Çin'in üstünlüğü dikkat çekiyor. İlk 10 üniversite-araştırma kuruluşu arasında 8'ini Çinli kurumlar oluşturuyor. Chinese Academy of Sciences, Tsinghua University ve Zhejiang University gibi prestijli üniversiteler, üretken yapay zeka alanında önemli çalışmalara imza atıyor.
Bu üniversiteler arasında:
607 patentle Chinese Academy of Sciences (Çin) 321 patentle Tsinghua University (Çin) 320 patentle Zhejiang University (Çin) 190 patentle Zhejiang University of Technology (Çin) 89 patentle National Research Council of Science and Technology (Güney Kore) 80 patentle Nanjing University of Aeronautics and Astronautics (Çin) 75 patentle Dalian University of Technology (Çin) 68 patentle China University of Petroleum (Çin) Bu üniversiteleri sırasıyla 35 patentle China University of Mining and Technology (Çin) ve 34 patentle University of California (ABD) takip ediyor. ABD'NİN GERİLEMESİABD, uzun yıllar yapay zeka alanında dünya lideri konumundaydı. Ancak Çin'in hızlı yükselişiyle birlikte ABD'nin bu konudaki üstünlüğü azalmaya başladı. IBM, Alphabet/Google ve Microsoft gibi teknoloji devleri, Çinli rakiplerine göre daha az patente sahip.