UBS: Küresel servet artışı devam ediyor, milyonerlerin sayısı yükseliyor

UBS'in Küresel Servet Raporu'na göre, dünya genelinde servet artışı devam ediyor ve milyonerlerin sayısı artış göstermeye devam ediyor. Rapor, düşük servet dilimlerinin azalırken, daha yüksek servet dilimlerinde önemli artışlar olduğunu ortaya koydu.

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2024 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2024 12:00

UBS, dünya genelindeki servet trendlerini incelediği Küresel Servet Raporu'nu yayımladı. Rapora göre, küresel servet son yıllarda yaşanan düşüşlerin ardından yeniden artış gösterdi ve bu durum, servet birikimlerinin büyük çoğunluğu için geçerli.

KÜRESEL SERVET ARTIŞI VE EĞİLİMLER

UBS'in 50'den fazla kilit pazarda yaptığı analizlere göre, 2022'de görülen küresel servet düşüşü yalnızca geçici bir durumdu. UBS, servetin uzun vadeli trendler doğrultusunda istikrarlı bir şekilde arttığını ve dünya genelinde en düşük servete sahip kişilerin oranının 2000 yılından bu yana neredeyse yarı yarıya azaldığını belirtti. Diğer tüm servet dilimlerindeki oranlar ise artış göstermektedir.

SERVET DİLİMLERİNDE DEĞİŞİM

UBS, düşük servet diliminden (10.000 USD'nin altında) daha yüksek dilimlere geçişin belirgin olduğunu belirtiyor. Özellikle, 10.000 USD ile 100.000 USD arasında olan servet diliminde iki kat artış gözlemlenmiş durumda. Ayrıca, 1 milyon USD'yi aşan servete sahip olma olasılığı ise üç kat daha fazla. Rapora göre, servet hareketliliği genellikle aşağıdan yukarıya doğru gerçekleşiyor, ancak daha zengin olma olasılığı zaman içinde azalıyor.

SERVET TRANSFERİ VE GELECEK ÖNGÖRÜLERİ

UBS, önümüzdeki 20-25 yıl içinde 83,5 trilyon USD tutarında servetin transfer edileceğini öngörüyor. Bu transferlerin 9 trilyon USD'lik kısmının, çoğunluğu Amerika kıtasında olmak üzere eşler arasında yatay olarak aktarılacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, bu servetin 'undan fazlasının kadınlar tarafından bir sonraki nesle aktarılması bekleniyor.

MİLYONERLERİN ARTIŞI VE GELECEK TAHMİNLERİ

2023 yılında milyonerlerin, analiz edilen yetişkin nüfusun %1,5'ini oluşturduğu belirtiliyor. Amerika Birleşik Devletleri, yaklaşık 22 milyon milyonerle en yüksek orana sahipken, Çin Anakarası altı milyonun biraz üzerinde bir sayıyla ikinci sırada yer alıyor. Birleşik Krallık ise üçüncü sırada bulunuyor. 2028 yılına kadar, analiz edilen 56 pazarın 52'sinde milyonerlerin sayısının artması bekleniyor. Ancak, Birleşik Krallık ve Hollanda'nın bu artışın önemli istisnaları olacağı öngörülüyor.