Türkiye'nin yurt içi yerleşik sektörlerinin net finansal değeri 10,26 trilyon TL açık verdi

TCMB'nin açıkladığı verilere göre, yurt içi yerleşik sektörlerin toplam finansal varlıkları 106 trilyon TL, yükümlülükleri ise 116 trilyon TL düzeyinde gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2024 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2024 13:06

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan finansal hesaplar raporuna göre, 2024 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisi net finansal pozisyonunda önemli bir iyileşme yaşadı. Rapora göre, yurt içi yerleşik sektörlerin toplam net finansal değeri 10,26 trilyon TL açık vermesine rağmen, bu rakam bir önceki çeyreğe göre daha düşük seviyede gerçekleşti.

TÜRKİYE'NİN NET FİNANSAL POZİSYONU İYİLEŞİYOR

TCMB verilerine göre, Türkiye ekonomisinin net finansal pozisyon açığının gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) oranı bir önceki döneme göre 2,5 puan azalarak %29,2 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum, ülkenin finansal sağlığında olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.  

Sektörel Değerlendirme

Sektörlere bakıldığında, hanehalkı ve dünyanın geri kalanının yurt içi diğer sektörlerden alacaklı, finansal olmayan kuruluşlar ve genel yönetimin ise diğer sektörlere borçlu olduğu gözlemlendi. Finansal kuruluşlar ise finansal aracılık rolü gereği dengeye yakın bir net finansal pozisyon sergiledi.

Hanehalkının finansal varlıklarının büyük bir kısmı para ve mevduatlardan oluşurken, yükümlülüklerinin tamamına yakını kredi borçlarından oluştu. Finansal olmayan kuruluşların ise diğer alacaklar ve diğer borçlar kalemleri belirleyici oldu.

KREDİ VE BORÇLANMA ORANLARI DÜŞÜK SEVİYEDE

Raporda ayrıca, Türkiye'de yerleşik sektörlerin toplam borcunun diğer ülkelerle karşılaştırıldığında düşük seviyede olduğu belirtildi. Kredi ve borçlanma senetleri niteliğindeki toplam borcun GSYİH'ye oranı 2024 yılının ikinci çeyreğinde %96 oranında gerçekleşerek önceki çeyreğe göre azaldı.