Türkiye’nin dünya çapında lider olduğu kuru incir ihracatında dikkat çeken bir değişim yaşanıyor. Avrupa Birliği pazarının payı düşerken, Amerika kıtasının ve Uzakdoğu ülkelerinin payı artıyor. Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen Danışma Niteliğinde Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türk kuru incirinin Avrupa pazarına bağımlılığının azaldığını belirtti. Işık, uzak pazarlardaki ihracat artışını ve 2023/24 sezonunda 300 milyon dolarlık ihracat hedefini açıkladı. Ayrıca, ürün kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Kuru incirin uzak pazarlardaki ihracat gelişimini rakamlarla veren Işık, “Hindistan’a ihracatımız 2014 yılında 11 ton iken 2023 yılı sonunda 341 tona yükseldi. Aynı dönemlerde kuru incir ihracatımız Kanada’ya 701 tondan 2 bin 476 tona, Güney Kore’ye 286 tondan 828 tona, Çin’de 2 bin 70 tondan 4 bin 946 tona, ABD’de 7 bin 817 tondan 14 bin 458 tona çıktı. Bu artışların sürmesi için TURQUALITY ve URGE projelerimizi sürdüreceğiz. Fuarlar, sektörel ticaret heyetleri ve alım heyetlerimizi artıracağız” diye konuştu.
Cennet meyvesi kuru incirde 2023/24 sezonuna 300 milyon dolar ihracat hedefiyle girdiklerini hatırlatan Işık sözlerini şu şekilde devam ettirdi: “Kuru incir ihracatımız 277 milyon dolara ulaştı. Kuru incir ihracatının sezon sonuna kadar 300 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz. Kuru incirde aflatoksin ve okratoksinden dolayı sorun yaşamamak için sektör olarak çiftçiden rafa doğru bir sistem kurmak için çalışıyoruz. AB’de kontrol sıklığının artmaması için ortak hareket etmeliyiz. Üreticilerden ürünü alan ihracatçı firmalarımızın kontrollerini yapabilmeleri için bütçe dahilinde UV lambalar satın alarak dağıtımını gerçekleştirdik. Üreticilerimize ayrıca ilek torbası dağıtımımız sürüyor.”