Türkiye'nin geleneksel ihracat sektörlerinden biri olan tütün ve tütün mamulleri sektörü, 2024 yılında ihracatını artırarak 1 milyar doların üzerine çıkmayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıl 922 milyon dolar olan ihracat rakamını aşmak için sektör, üretim ve ticaret alanında önemli adımlar atmaya hazırlanıyor.
Türk tütün sektörü, 2023 yılında 50 milyon kilo Türk tipi oryantal tütün, 20 milyon kilo Virginia tipi ve 1 milyon kilo burley tipi tütün üretimine ulaşmıştı. Ancak 2024 yılında üretimini 80 milyon kiloya çıkarmayı hedefleyen sektör, bu doğrultuda harekete geçti.
Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Celal Umur, tütün üretiminin artmasıyla uyumlu olarak 1 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini belirtti. Umur, 2024 yılının ilk çeyreğinde ihracatlarında yaşanan yüzde 4'lük artışın, sektörün potansiyelini gösterdiğini ifade etti.
UMUR: YERLİ ÜRETİMİ ARTIRARAK DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMAYI AMAÇLIYORUZTürk tütününün dolar bazında yüzde 30 arttığını vurgulayan Umur, rekabetçiliğin korunması gerektiğine dikkat çekti. Girdi maliyetlerindeki artışın sektörü zorladığını belirten Umur, rekabetçi olmanın önemine vurgu yaptı.
Umur'un açıklamalarına göre, Türkiye'de tütün mamullerinde kullanılan yerli tütün oranının artması bekleniyor. Virginia tütününde 30 milyon kilo, burley tütününde 6 milyon kilo üretimi hedefleyen sektör, yerli üretimi artırarak dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor.
Rusya ve Ukrayna'da yaşanan olayların Türkiye'ye olumlu yansımaları olabileceğini belirten Umur, bu ülkelerdeki üretimin Türkiye'ye kaymasının Türk tütünü ihracatını artırabileceğini dile getirdi.
Son olarak, işçilik maliyetlerindeki artışın oryantal tütün rekabetçiliğini zorladığını ifade eden Umur, Türkiye'nin bu alanda klasik rakipleri olan Bulgaristan, Yunanistan ve Makedonya'ya karşı rekabet edebilir durumda olduğunu ancak işçilik maliyetlerindeki artışın bu dengeyi değiştirebileceğini belirtti.