TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) tarafından hazırlanan ve 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin verilerin değerlendirildiği Bütçe İzleme Bülteni'nin ikinci sayısı yayımlandı. Bültende yer alan değerlendirmelere göre, ek tedbirler alınmaması durumunda 2024 yılı bütçe açığının 783,8 milyar TL'nin üzerinde olabileceği ve milli gelire oranının da yüzde 6,4'ten yüzde 8,3'e yükselebileceği tahmin ediliyor.
BÜTÇE DENGESİNİN KORUNMASI İÇİN ACİL ÖNLEMLERE İHTİYAÇ VARBütçe dengesinin korunması için acil önlemlerin alınması gerektiği vurgulanan bültende, bütçe ödeneklerinin büyük çoğunluğunun zorunlu harcamalara ayrıldığı ve esnek harcamaların payının sınırlı olduğu kaydediliyor. Bu durumun, yapısal tedbirler alınmadığı sürece bütçe tedbirlerinin etkisini sınırlandıracağı ifade ediliyor.
MERKEZ BANKASI'NIN KAR PAYI BÜTÇE AÇIĞINI ARTIRABİLİRMerkez Bankası'nın geçmiş yıllarda bütçeye önemli miktarlarda kar payı aktardığı ancak buna karşın 2023 yılında Bankanın rekor seviyede zarar ettiği belirtilen bültende bu durumun bütçe gelirlerine olumsuz etki yaparak bütçe açığını artıracağı tahmin ediliyor.
BÜTÇE AÇIĞINI KAPATMAK İÇİN ALTERNATİFLER GEREKLİ2024 yılında bütçe açığının 2,652 milyar TL olarak öngörüldüğü ancak Hazine Finansman Programı'nda net borçlanmanın 1,328 milyar TL seviyesinde olduğu aktarılan bültende bütçe açığının kapatılması için alternatif tedbirlerin alınması veya borçlanmanın artırılması gerektiğine de dikkat çekiliyor.