“Talih kuşu konarsa, hiç düşünme konuta bağla”

Yılbaşı Milli Piyango çekilişinde 400 milyon liralık büyük ikramiye tam bilete çıktı. Gayrimenkul değerlendirme uzamaları, büyük ikramiye kazanılması halinde en akılcı yatırımlardan birinin konut yatırımı olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.2024 09:59
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.2024 09:59

Yılbaşı denildiğinde ilk akla gelenlerin başında yer alan Milli Piyango çekilişinde 400 milyon liralık büyük ikramiye tam bilete çıktı. Gayrimenkul değerlendirme uzamaları, büyük ikramiye kazanılması halinde en akılcı yatırımlardan birinin konut yatırımı olduğunu belirterek, paranın bu yönde değerlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Milli Piyango’nun yılbaşı büyük ikramiyesi tutarının her yıl artması, bu hayallerin çeşitliliğini zenginleştiriyor. İkramiyenin uzun yıllar ortalamasına göre tam bilet değil de çeyrek bilete isabet etmesi ise, hayallerini gerçekleştirecek talihli sayısının artırması bakımından güzel oluyor.

"Şans kapıyı çalar da ya çıkarsa" umuduyla Milli Piyango bileti alanlar yılın son gününde Milli Piyango çekiliş sonuçlarına bakarken,  ya seviniyor, ya da "kısmet değilmiş" diyerek beklentilerini yeni yılın son gününe erteliyor. Bazıları ise biletteki rakamlara göre "teselli" ikramiyesi ile yetinmek zorunda kalıyor.

Yılbaşı büyük ikramiyesiyle ilgili beklentiler burada da bitmiyor. Günün ilk ışıklarıyla birlikte büyük ikramiye eğer yaşanılan kentte çıkmış ise "Acaba akrabamı veya komşuya mı çıktı?" merakı başlıyor. Hatta bu konuda yaşam şekli değişenler üzerinde tahminde bulunanlar bile oluyor. Sonuçta ya büyük ikramiyenin tamamının sahibi veya ortağı olunuyor, ya da talihlinin alacağı paranın miktarı üzerinde yapılacak yatırım konusunda "çene" yoruluyor. Büyük ikramiye üzerine yapılacak yatırım seçenekleri arasında akla ilk gelen şey ise konut oluyor. Konuta yapılacak yatırımla para hem riske atılmıyor, hem de kazandırıyor.

Gayrimenkul değerlendirme uzmanlarının yaptıkları hesaplamalara göre de, Milli Piyango'nun yılbaşı çekilişinde tam bilete çıkan 400 milyon liralık büyük ikramiye ile onlarca ev alınabiliyor. Merkez Bankası konut fiyat endeksine göre değerlendirme yapan uzmanlar, Türkiye genelinde ortalama bir dairenin metrekare başı fiyatı 30 bin veya 35 TL seviyesinde olduğunu belirtiyor. 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 3 milyon ve 3 bin 500 TL arasında değişirken, büyük ikramiye ile konut fiyatlarının tavan yaptığı illerden İstanbul'da 90'a yakın,  Ankara'da 130'a yakın, İzmir'de ise 100'e yakın konut alınabiliyor.

Adana'daki konut fiyatları mercek altına alındığında ise büyük ikramiyeyle alınabilecek konut sayısı ülke genelindeki olduğu gibi lokasyona göre değişkenlik gösteriyor.

Adana'da konutlar metrekare birim rakamlarının 12 bin ila 30 bin lira arasında değiştiğini ifade eden gayrimenkul değerlendirme uzamaları, buna göre 100 metrekarelik bir konutun fiyatının buna göre 1 milyon 200 ve 3 milyon TL arasında değiştiğini ifade ediyor.

“Talih kuşu konarsa, hiç düşünme konuta bağla" diyen uzmanlar, Adana'da metrekaresi 30 bin liradan 130 civarında daire anılabileceğini kaydediyor.