Bugün sabah saatlerinde Türkiye İş Bankası ile ikiz dönüşüm ve ihracata yönelik bir protokol imzalayan OSBÜK, öğleden sonra ise Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile OSB’lerde finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılmasına yönelik bir protokol hayata geçirdi.
OSBÜK, Türkiye İş Bankası ile yaptığı iş birliği kapsamında, Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) yer alan firmalara geniş kapsamlı bir finansman paketi sunacak. Bu protokol, OSB’ler ve OSB'lerde faaliyet gösteren firmaların uygun faiz oranları ve vadelerle finansman desteği almasını sağlayacak. Destekler arasında ihracat kredileri, vergi ödemeleri, ticari kredi kartları ve teminat mektupları gibi bankanın birçok ürünü bulunuyor.
Protokol imza töreninde konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, İş Bankası ile imzalanan protokolün Türkiye genelindeki 403 OSB’yi ve OSB’lerdeki 67 bin sanayi işletmesini kapsadığının altını çizdi. OSB'lerin Türkiye'nin üreten gücü olduğunu vurgulayan Kütükcü, “İş Bankası ile imzaladığımız iş birliği protokolü ile OSB sanayicilerimiz verimlilik artırma, maliyet azaltma ve yeşil altyapı gibi yatırımlar için uygun maliyetlerle İkiz Dönüşüm Kredisi kullanabilecekler. Ayrıca, ihracatın ve döviz kazandırıcı faaliyetlerin finansmanı için de uygun koşullarda krediye ulaşabilecekler” şeklinde konuştu.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz ise, OSB'lerin sürdürülebilir kalkınma ve sanayileşme açısından önemli bir role sahip olduğunu belirterek, “Bu protokol ile OSB'lerdeki işletmelerin yeşil ve dijital dönüşüm projelerine destek sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
Öğleden sonra ise OSBÜK, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılmasına yönelik bir protokol imzaladı. Bu protokol ile OSB'lerde faaliyet gösteren firmaların finansal okuryazarlığının artırılması amaçlanıyor.
Törene OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül ve davetliler katıldı. Törende, finansal okuryazarlığın toplumun her kesimi için kritik bir bilinçlenme meselesi olduğuna dikkat çekildi.
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, finansal okuryazarlığın işletmeler açısından en az üretim kadar önemli olduğunu belirterek, “Finansal okuryazarlık, bireyinden aileye, çalışanından sanayicisine değin toplumun her kesimini doğrudan ilgilendiren çok kritik bir bilinçlenme meselesidir” dedi.
Kütükcü, şunları söyledi: “Özellikle 2020 yılında başlayan Covid-19 süreci, ardından maliyetlerde yaşanan olağanüstü artışlar finans yönetimini işletmelerimizin bir numaralı gündemi haline getirdi. Tüm dünyada finansal dalgalanmaların yoğun olarak yaşandığı, piyasaların bu dalgalanmalardan çok hızlı bir şekilde etkilendiği içinde bulunduğumuz ekonomik ve finansal koşullar, işletmelerimizi gerçekten ciddi manada zorluyor. Bugün geldiğimiz noktada, OSBÜK Başkanı olarak finans yönetiminin ve finansal okuryazarlığın, işletmelerimiz açısından en az üretim kadar önemli olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. SPK ile hayata geçireceğimiz protokolle organize sanayi bölgelerimize ve organize sanayi bölgelerinizdeki 67 bin sanayi işletmemize yönelik eğitici eğitimleri düzenleyerek, OSB camiamızın finansal okuryazarlığının artmasına katkı vereceğiz. Protokolün hayırlı olmasını diliyorum.”
SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül ise, OSB’lerin, ülke ekonomisi açısından son derece önemli olduğuna vurgu yaptı. “OSB demek, sanayi demek, üretim demek” ifadesini kullanan Gönül, protokole ilişkin konuşarak sözlerini şöyle tamamladı: “Protokolle, OSB’lerde istihdam edilen tüm çalışanlara finansal okuryazarlık eğitimi vermeyi hedefliyoruz. Ayrıca OSB’lerde eğitici eğitimleri de planlıyoruz. Finansal okuryazarlıkta, finansal bilgi, finansal tutum ve finansal davranış çok önemlidir. Vereceğimiz eğitimlerle belirlenecek hedef kitlelerin bilgi sahibi olmalarını, doğru tutum ve davranış içinde bulunmalarını sağlamaya çalışacağız.”
OSBÜK, İş Bankası ve SPK ile imzaladığı bu iki protokol ile organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların hem yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerine hız katmayı hem de finansal okuryazarlık düzeylerini artırmayı hedefliyor.