Orta Doğu'daki savaşlar Adana tekstil sektörünü vurdu

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları ve Orta Doğu'daki savaşlar, Adana'daki tekstil ihracatını olumsuz etkiliyor. Üreticiler, bölgede ihracat yapamadıkları için ciddi kayıplar yaşadıklarını dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2024 11:05
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2024 11:05

Türkiye'nin en önemli pamuk üretim bildirimlerinden biri olan Adana, tekstil sektöründe büyük bir tanesine sahip. Ancak Orta Doğu'daki savaşlar, kentteki ihracatçılar için zor bir dönem başladı. İsrail-Filistin çatışması ve diğer bölgesel savaşlar nedeniyle birçok tekstil üreticisinin ihracatları iptal edildi. Sektör sorunları, yaşanan krizler nedeniyle ciddi olaylarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Adana, pamuk üretimi ve tekstil sektöründeki önemli rolüyle Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Kentte, onlarca büyük fabrika ve bireysel konfeksiyon atölyesinde 7 gün 24 saat kişisel üretim yapılıyor. Tekstil ticaretinin Adana ihracat payı yüzde 20'den fazla. Ancak son bir yıldır Orta Doğu'da süregelen çatışmalar nedeniyle birçok firmanın ihracatı iptal edildi.

ORTADOĞUDAKİ SAVAŞLAR ADANA'DA TEKSTİL SEKTÖRÜNÜ ETKİLEDİ

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları ve bölgede devam eden diğer çatışmalar nedeniyle, birçok firmanın Orta Doğu'ya yaptığı ihracatlar iptal edildi. Adana'da faaliyet gösteren tekstilciler, savaşların ihracatının durma noktasına geldiğini belirtiyor.

Tekstil sektörünün içinde bulunduğu durumu değerlendiren sektör lideri Ufuk Doyuran, yaptığı açıklamada, ''Yurt dışındaki savaşlar ülkemizde üretimi ve satışı etkiliyor. Türkiye'de üretilen her 100 üründen 50'si yurt dışına ihracata gidiyor. Şu anda yurt dışına savaşlardan dolayı ihracat olamadığından sıkıntılı durumda. Yıllardan bu yana tekstil sektörü hak ettiği yere gelemiyor. Bugün bir kahve parasına sweatshirt satıyoruz” ifadelerini kullandı.

SAVAŞ NEDENİYLE ÜLKELERDEN TALEP GELMİYOR

İhracatın tekstil sektörü için çok önemli olduğuna değinen Doyuran, “Ukrayna, İran, Filistin, Lübnan, İsrail'e tekstil ürünleri gönderiyoruz. Ancak şu anda savaş nedeniyle bu ülkelerden talep gelmiyor. Sektör zarara uğruyor. Ürettiğimiz ürünün yüzde 50'sini zaten savaş nedeniyle satamıyoruz. Kalan ürünleri de iç piyasada havaların sıcaklığı nedeniyle satamıyoruz. İnşallah güzel günlerin geleceğine umutluyuz” diye konuştu.