Orta Doğu'da ateşkes umutları ve Çin'deki ekonomik zayıflık işaretleri petrol fiyatlarını düşürdü

ABD'nin ateşkes çabaları ve Çin'deki ekonomik zayıflık işaretleri petrol fiyatlarını aşağı çekti. Libya'nın Waha sahasında üretimin normale dönmesi de fiyatlar üzerinde etkili oldu.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2024 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2024 12:22

Orta Doğu'da 10 aydır süren İsrail-Hamas çatışmasında bir ateşkes için ABD'nin yaptığı yoğun çabalar ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in İsrail ziyareti, bölgedeki gerilimi azaltarak petrol fiyatlarını düşürdü. Ateşkes beklentisi, petrol arzında yaşanabilecek kesintilere dair endişeleri azaltarak fiyatlardaki baskıyı hafifletti.

Öte yandan, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de ekonomik büyümenin yavaşlama belirtileri göstermesi, petrol talebi konusunda endişeleri artırdı ve fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturdu. Libya'da Waha sahasındaki petrol üretiminin normale dönmesi de fiyatların düşüşüne katkıda bulundu.

Şu sıralarda Brent petrolü, yüzde 0,19 düşüşle 79,58 dolar/varil seviyesinde işlem görüyor. Batı Teksas petrolü ise 25 cent gerileyerek 76,40 dolar/varilde. Analistler, Brent petrolünde aşağı yönlü hareketin 78,63 dolar desteğine kadar devam edebileceğini öngörüyor. Bu desteğin kırılması halinde ise fiyatlar 76,90 dolara kadar gerileyebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise ilk direnç 80 dolar seviyesi olarak belirtiliyor.