Ömer Fethi Gürer: Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım fiyatı çiftçiyi mutlu etmedi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) buğday alım fiyatındaki 'lik artışın, tarımsal girdilerin %52 oranında arttığı bir dönemde çiftçiyi zor durumda bıraktığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2024 09:36
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2024 09:36

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal girdilerin %52 oranında arttığı bir dönemde, TMO'nun belirlediği alım fiyatlarının çiftçileri zor durumda bıraktığını vurguladı. Niğde'de hububat hasadının başladığını ve üreticilerin emeğinin karşılığını alamadığını ifade eden Gürer, alım fiyatlarının revize edilmemesi durumunda çiftçilerin önümüzdeki yıl buğday ekiminden vazgeçebileceği uyarısında bulundu.

"Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım şartları ağır"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde'de hububatta hasat başladı. Biçerdöverler çoğu yerde tarlaya girdi.  Üreticilere üret dediler, üretti ama üreticilerin ürettikleri ürünü alım zamanı gelince Toprak Mahsulleri Ofisi, Buğday için 1 yıllık 'lik bir alım fiyat artışıyla alım fiyatı belirledi. Tarımsal girdilerin 1 yıllık artışı %52 iken buğdaya 'lik bir artış vermek, üreticinin belini büktü. Doğal olarak üretici dertleniyor. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım şartları ağır. Köyden 40 kilometre ilerideki depoya buğdayı getir diyor. Öyle olunca da tüccar fiyat verirse, nakliyeyi de düşünüp çiftçimiz yerinde ürününü satmak istiyor” diyerek ifade etti.

“Alım fiyatı artırılmazsa önümüzdeki yıl buğday ekilmez”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında alım fiyatı artırılmazsa çiftçinin önümüzdeki yıl buğday ekmeyeceğine değindi: “Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım fiyatı çiftçiyi mutlu etmedi. Onun için mutlak suretle bu fiyatın revize edilmesi gerekiyor. Alım fiyatı artırılmazsa önümüzdeki yıl buğday ekilmez. Ülkemizde yılbaşından bugüne kadar, yani hasat başladığı döneme kadar 3,5 milyon ton ithal buğday geldi. Doğal olarak Toprak Mahsulleri Ofisi'nin depolarında ithal buğday var. Oysa üreticimiz diyor ki: "Niye ithale gerek duyuyorsunuz? Biz üretelim. Ama bu fiyata biz de ekimi bırakırsak seneye daha çok ithalat yaparsınız” dedi.

Niğde’de buğday üreticisi konuşmasında geçen sene ki buğdayların durduğuna değinerek şunları söyledi: “Geçen yıldan kalan buğdaylar duruyor. TMO'nun geçen yıl aldığı buğdaylar halen orada duruyor, gömülü silo şeklinde. O anlamda sıkıntı büyük. Gübreye ve yeme vergi geliyor, seneye maliyetimiz daha çok olacağından bu çiftçiyi üretimden geri çekecek, üretim azalacak.”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçinin istediği, gübreye sübvansiyon sağlansın, mazotta ÖTV ve KDV kaldırılsın, yemde de ÖTV ve KDV kaldırılsın. Devletin bu anlamda destek sağlaması lazım. Destekler zamanında verilsin. 1 yıl sonra verdiğin destek ne işe yarayacak?” dedi.

Ömer Fethi Gürer, “Şu an Türkiye'de tarıma ayrılan mazot desteği 16 milyar TL ama 3 milyar litre tarım kesimi mazot tüketiyor, aldığı vergi 43 milyar lira. ÖTV'yi KDV'yi kaldırdığın zaman destek yerine geçer. Destek vereceğine, ÖTV'yi KDV'yi kaldır, rakamları üst üste koyup toplayıp ‘şu kadar destek verdik’ diyorlar ya, çiftçimiz diyor ki: ‘Bırakın o desteği, biz o destekten vazgeçtik. Mazot desteğini vermeyin, ÖTV'yi KDV'yi mazotta kaldırın, biz daha mutlu olacağız" diyerek ifade etti.

Üretici konuşmasında çiftçinin zor durumda olduğuna değinerek şunları söyledi: “Buğday bu şekilde, patates de 3 lira 4 lira devam ederse çiftçiyi özel bankanın tefecinin kucağına bırakırlar. Tarlalar ipotekli, hepimiz kredi çektik. Ben de borçluyum, bir buçuk milyon borcum var. Benim ektiğim 50 dekar patates borçlu olmayan çiftçi yok. Yani patatesler para etmezse, özellikle özel bankaların kucağına bırakacaklar çiftçiyi. Milletin traktörü de hacizli, tarlası da hacizli. Çiftçi, sattığı tarlaya işçi olarak çalışmaya dahi almıyorlar.”