Morgan Stanley, brent petrol fiyat tahminini yeniden düşürdü

Morgan Stanley, zayıf Çin talebi ve küresel ekonomideki yavaşlama endişeleri nedeniyle Brent petrol fiyat tahminlerini bir kez daha aşağı çekti.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2024 10:17
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2024 10:17

Morgan Stanley, küresel ekonomideki yavaşlama belirtileri ve özellikle Çin'deki zayıf talep nedeniyle Brent petrol fiyat tahminlerini yeniden düşürdü. Analistlerin notuna göre, Brent petrolün dördüncü çeyrekte varil başına ortalama 75 dolar seviyesinde seyredeceği öngörülüyor.

Daha önce Ekim ve Aralık ayları için Brent petrol tahminlerini 85 dolardan 80 dolara çeken Morgan Stanley, şimdi de önümüzdeki yılın büyük bir kısmı için tahminlerini aşağı yönlü revize etti.

Petrol fiyatlarındaki bu düşüşün temel nedenleri arasında;

Zayıf Çin Talebi: Dünyanın en büyük petrol ithalatçılarından biri olan Çin'deki ekonomik yavaşlama, petrol talebini olumsuz etkiliyor.

Küresel Ekonomideki Yavaşlama Endişeleri: ABD ekonomisinde yaşanan yavaşlama belirtileri de küresel talebi zayıflatarak petrol fiyatlarını baskı altına alıyor.

OPEC+'nın Üretim Kısıtlamaları: Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefikleri (OPEC+) tarafından uygulanan üretim kısıtlamalarının gevşetilmesi planının ertelenmesi, piyasada arz fazlası endişelerini artırdı.

Morgan Stanley analistleri, petrol fiyatlarının son dönemdeki seyrinin, talebin önemli ölçüde zayıfladığı diğer dönemlerle benzerlik gösterdiğini belirtiyor. Analistler, vadeli işlem eğrisindeki fiyat karşılaştırmalarının, "resesyon benzeri stok birikimlerinin" yaklaştığına işaret ettiğini vurguluyor.

Morgan Stanley'nin bu son tahmini, petrol piyasasında olumsuz bir görünüm çizen diğer büyük kurumların raporlarıyla örtüşüyor. Goldman Sachs ve Citigroup gibi bankalar da yakın zamanda petrol fiyatlarında düşüş olacağı yönünde uyarılarda bulunmuştu.