Mısır alım fiyatına tepkiler art arda geliyor

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2023 sezonu mısır alım fiyatının ton başına 6 bin lira olarak belirlendiğine yönelik açıklamasının ardından, tepkiler art arda gelmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2023 12:15
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2023 12:15
ilkhaber-gazetesi.com

Aydın GÖKÇEOĞLU

ADANA (İLKHABER) - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü'nün 2023 sezonu mısır alım fiyatının ton başına 6 bin lira olarak belirlendiğine yönelik açıklaması sonrası, Yüreğir Ziraat Odası'nın ardından Seyhan Ziraat Odası, CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut ve üreticiler açıklama yaptı.

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Özkan, TMO'nun 2023 yılı mısır alım fiyatlarını bir önceki yıla göre yüzde 5.2 artışla açıkladığını belirterek, "Ülkenin içinde bulunduğu enflasyon oranı hepimizin malumudur. Üreticilerimizin girdi maliyetleri yüzde 100 artarken bir önceki sezon ile neredeyse aynı fiyatı açıklamak kabul edilebilir bir durum değildir." dedi.

Özkan, "Tarımsal girdi enflasyonunun hız kesmediği bu dönemde açıklanan bu rakamla hükümet ve TMO sorumluluktan kaçmıştır. Ayrıca bu açıklamayla farklı mesajlar verilmek istenmektedir. Kısaca 'üretmeyin ithal edelim' denmektedir. TMO’nun tüm binalarında yazan ofis çiftçinin karagün dostudur yazısı Türk çiftçisi için geçerli değildir." ifadelerini kullandı.

"Mısırda alım fiyatı hemen revize edilsin"

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut da açıklanan alım fiyatına tepki gösterdi.

Barut, şunları kaydetti:

"TMO, bir kilogram mısır için 6 lira fiyat açıkladı. Fiyat açıklarken de piyasaları izleyip seyrine göre fiyat belirlediklerini söylüyorlar. Mısır ürünü üretim maliyeti 7 liranın üzerinde. Çiftçinin eline en az 9 lira geçmeliydi. Bu şartlarda mısır üreticisi tekrar üretim yapamaz hale gelecek. Aynı zamanda ülkemizin gıda egemenliği de tehlikeye girecek. Tarımsal üretimde girdilerin çok fahiş arttığı bu dönemde mısıra yüzde 5.3 oranında fiyat artışı vermek çiftçiye yapılan en büyük kötülüktür. Diğer tarım ürünlerinde Cumhurbaşkanı fiyat açıkladığı zaman iktidar milletvekilleri ve bürokratlar sıraya girerdi. Mısır fiyatını Cumhurbaşkanı değil TMO açıkladı. İktidar cenahından kimse bu açıklanan mısır fiyatını paylaşacak cesareti gösteremedi. Mısır fiyatı prim dahil en az 9 lira olarak revize edilmeli. Zamları da geri alınmalı. Aksi takdirde mısır üretecek çiftçi kalmaz."

"Üretimden vazgeçeceğiz"

Çiftçi bir ailenin kızı olan üretici ve ziraat mühendisi Arzu Tekin ise, 500 dönüm alanda mısır ektiğini belirtip maliyetlerden şikayet ederek, "Tekniğine uygun olarak üretim yapıyoruz. Mısırda maliyet kilogramda 7.5 lira civarında, açıklanan fiyat ise 6 lira. En az fiyat kar payı hariç 8 lira olmalıydı. Kar payıyla 9 lira olmalıydı. Maliyetin altında açıklanan fiyat çiftçiyi tarımdan uzaklaştırır. Bu şekilde giderse ekimden vazgeçeceğiz. Bu sene ektiğimize bin pişman olduk" şeklinde konuştu.

Sulama, mazot, biçer ve tüm maliyetlerinin katlandığına dikkat çeken üretici Yakup Karaca ise şöyle konuştu:

"Bu ülke bizim ama bu fiyatlarla üretim nasıl sürecek. Geçen yıl 5700 lira olan mısır fiyatı 6000 bin lira oldu. Mazot mu alacağız, motorun yağını mı alacağız, motorumuzu mu yenileyeceğiz, bozulan traktörü mü tamir ettireceğiz. Adalet var mı burada?" dedi.

Bir torba mısır tohumunu 5 bin liraya aldığını aktaran çiftçi Zihni Keçeli ise, "Mısır fiyatını 8 lira olarak bekliyorduk, 6 lira verdiler. Bu fiyatlarla nasıl üretim yapacağız. Mısırda fiyat en az 8 lira olmalıydı. Prim 30 kuruş. Bu sene hala belli değil. Hiç vermesinler daha iyi 30 kuruş yerine" diye konuştu.