Türkiye’de paylaşımlı yolculuk hizmetleri sunan Martı TAG, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan (GİB) gelen yeni bir açıklama ile gündemde. GİB, Martı TAG sürücülerinin paylaşımlı yolculuk gelirleri üzerinden vergi ödemesi gerektiğini duyurdu. Açıklamada, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 37’nci maddesinde belirtilen her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olarak kabul edildiği ifade edildi.
GİB’in açıklamasında, “Ticari kazancın, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve Gelir Vergisi Kanunu’nda yazılı gerekçe veya basit usullere göre tespit edileceği” belirtildi. Ayrıca, Gelir Vergisi Kanunu’nun 46’ncı maddesinde, 47 ve 48’inci maddelerde yer alan basit usule tabi olmanın genel ve özel şartlarının topluca sağlanması durumunda ticari kazancın basit usulde tespit edilebileceği ifade edildi.
Bu doğrultuda, Martı TAG sürücülerinin şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar, ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilecek. Basit usule tabi olmanın şartlarını taşıyan sürücüler ise kazançlarını basit usulde beyan edebilecekler.
Bu yeni düzenlemenin, Hazine’ye yıllık yaklaşık 1 milyar dolar ek kaynak sağlayacağı öngörülüyor. Martı TAG’ın genişleyen operasyonlarıyla birlikte, sektördeki vergi gelirlerinin önemli ölçüde artması bekleniyor.
Martı TAG'ın AçıklamasıMartı TAG kurucusu Oğuz Alper Öktem, şirketin 200 bin sürücü ve 5 milyon yolcudan oluşan büyük bir ulaşım ekosistemine dönüştüğünü belirtti. Öktem, “Türkiye’de paylaşımlı yolculuğun resmileşmesi ve kronik taksi sorununu kökten çözmek için uzun zamandır çaba sarf ediyoruz. Vergi ödemenin bir vatandaşlık görevi olduğunu düşünüyoruz. Sürücülerimizi kendi şirketlerini kurmaya ve vergi ödemeye teşvik edeceğiz” dedi.