Kurban derisine ihtiyaç her yıl artış gösteriyor

Türkiye deri sanayi, hammadde ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'sini kurban derilerinden karşılıyor. Ekonomiye önemli oranda katma değer sağladığı belirtilen kurban derilerine olan ihtiyacın ise her yıl artış gösterdiği ifade ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2023 10:34
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2023 10:34
ilkhaber-gazetesi.com

Aydın GÖKÇEOĞLU

ADANA (İLKHABER) - Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanların derilerinin doğru kesim, yüzüm ve saklama işlemleriyle ekonomiye kazandırılmasının önemli olduğu bildirildi.

Sektör temsilcileri, bayramda elde edilen derilerin Türkiye ekonomisine yaklaşık 500 milyon TL katkı sağladığını, ham derinin işlenip katma değerli ürünler haline getirilmesiyle bu rakamın 5 milyar TL’lere kadar çıktığını belirtti.

Her yıl kurban derilerine olan ihtiyacın yüzde 20'nin üzerinde artış gösterdiğine dikkati çeken sektör temsilcileri, Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanların derilerinin doğru kesim, yüzüm ve saklama işlemleriyle ekonomiye kazandırılmasının önemli olduğunu bildirdi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de yaptığı açıklamada, bu Kurban Bayramı’nda yaklaşık 2.5 milyon küçükbaş ve 800-900 bin civarı büyükbaş hayvan kesilmesinin beklendiğini söyledi.

Palandöken, "Kesilen bu hayvanların derileri ise deri sanayimizin ihtiyacı olan ham derinin yaklaşık yüzde 20’sini karşılıyor. Dolayısıyla derinin ziyan, hayvanın heba olmaması için vatandaşlarımız eğer kendi kesecekse kaliteli bıçaklar kullanmalı, kendi kesmeyecekse işin ehli kasap esnafımıza güvenmeli” dedi.

Palandöken, kurban etinin derinin ziyan olmamasının hem dini hem ekonomik olarak önemine değinerek, "Bıçak alırken daha uygun fiyatlı diye kalitesiz bıçaklar alınmamalı. Kurban kesme vecibesinin en doğru şekilde yerine getirilmesi için kullanılan bıçak kadar tercih edilen kasap da çok önemli. Kurbanda eti daha verimli kullanmak için doğru kesim teknikleri bilen kasap esnafımız tercih edilmeli. Çünkü etin doğru şekilde kesilmesi eti daha lezzetli kılarken, etin saklama ve tazelik süresini artırır. Ayrıca israfın da önüne geçer” diye konuştu.

Kurban derilerinin zayi edilmemesi için doğru kesim ve saklama teknikleriyle işlenmesinin önemine vurgu yapan Palandöken, “Kurban derisinin kaliteli ve işlenebilir olması için kesim işleminin özellikle usta kasaplar tarafından gerçekleştirilmesine ve derinin zarar görmemesine özen gösterilmelidir. Ayrıca deriler kesim sonrası hızlı bir şekilde temizlenmeli ve tuzlanmalıdır. Doğru kesilen ve saklanan derilerin kalitesi de artar. Deri sanayimiz için bu noktada bu derilerin önemi büyük. Bu derilerle ayakkabı, çanta, ceket, cüzdan, kemer gibi çok sayıda ürünün ihraç edilmesiyle döviz girdisi sağlanıyor. Kurbanlık hayvanın hem eti hem derisi zayi olmadan kesilmesi için bıçak, işinin ehli kasap esnafı ve kurallara uyulması kilit noktadır” ifadelerini kullandı.