Mayıs ayında kredi kartı harcamaları yüzde 103 artarak 1,3 trilyon TL'ye ulaştı, bu durum Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu (BDDK) harekete geçirdi. Yakın zamanda yapılması beklenen düzenlemeyle yeni limit ve taksit sayısı sınırlamaları getirilmesi planlanıyor. Türkiye'de kredi kartı kullanımının hızla arttığı belirtilirken, kart sayısının 410 milyona yaklaştığı bildirildi. Merkez Bankası'nın önceki tedbirleri ise kart kullanımını azaltmada etkili olamamıştı.
Merkez Bankası'nın yayımladığı son rapora göre, Türkiye'de 28 milyon aktif kredi kartı kullanıcısı bulunuyor ve bu kartların toplam limiti 4.2 trilyon liraya ulaşmış durumda. Ancak bu limitin yaklaşık yüzde 30'u, yani 1.3 trilyon lira bakiye olarak kullanılmakta. Kişi başına düşen kart borcu ise 45.5 bin lira seviyesinde. Özellikle yüksek limitli kart sahiplerinde limit kullanım oranı yüzde 50'nin altında seyrediyor.
Son dönemde alınan ekonomik önlemlere rağmen kredi kartı harcamalarında artış gözlemlenirken, Merkez Bankası'nın raporunda gelir/borçlanma uyumsuzluğuna da dikkat çekiliyor. Yükselen kredi kartı faiz oranları, asgari ödemelerde gecikmeye ve faize bırakılan borçlarda önemli artışlara yol açıyor. Özellikle asgari ödeme oranının altında ödeme yapanların kart borçlarında gecikmeye bırakılan tutarlar, toplam bireysel kart borcunun yüzde 22.9'unu oluşturuyor, bu da yaklaşık 300 milyar lira tutarında bir borç anlamına geliyor.