BAYRAM BULUT ADANA (İLKHABER)- Kiralık konut sorunu kentte artarak devam ediyor. Yüksek kira fiyatları nedeniyle kiracılar mağduriyet yaşarken, okulların açılmasıyla kentte yeni gelen devlet memurları ve öğrencilerde aynı sorun ile karşı karşıya kalıyor. Konuyla ilgili Adana Emlakçılar Odası Başkanı Ülkü Uçar, sorularımızı yanıtladı. Depremle birlikte kiralık konut korununun başladığına dikkat çeken Uçar, kiraların 5 bin liradan başladığını anlattı. Uçar, arazi ve satılık emlak piyasasında da ciddi artışların boy gösterdiğini anlattı.
Depremden etkilenen illerden de kentin göç aldığını vurgulayan Uçar, “Deprem sonrası konutlarda az katlı binalar ya da dubleks konutlar ile bir de mahalle arasındaki müstakil evlere talep çok fazla. Yüksek katlı binalarda yaşayanlar canlarını zor kurtardılar. Çoğu eşyalarını bile alamadan bu binaları terk ettiler. Devletten kira desteği olacaklardı ama şu anda hepsine kira bağlandı mı destek verildi mi tam olarak bilemiyorum. Bu durumda olanlara soruyorum. Herhangi bir destek almadıklarını söylüyorlar. Kentimizde çevre illerden yoğun göçlerle birlikte konut sıkıntısı çok fazla” dedi.
Vatandaşları zor durumda bırakan yüksek kira fiyatları ve konutlarla ilgili merak ettiğiniz soruları Adana Emlakçılar Odası Başkanı Ülkü Uçar’a sorduk.
Kiralık konut yönünde sıklıkla vatandaşların şikayetleri oluyor. Kiralık konut bulamadıklarını söylüyorlar. Bu durumu değerlendire bilir misiniz? Evet kiralık konut sıkıntısı kentimizde yaşanıyor. Depremle başlayan kiralık konut sıkıntısı artarak devam etmektedir. Üniversiteyi kazanan öğrencilerin gelmesi devlet memuru atamaları, depremden hasarlı evlerini değiştirmek isteyenler inşaat maliyetlerinin yüksek olmasına bağlı olarak konut satış fiyatlarının yüksek olması bu işi tetikledi. İnsanlar ev alamadıkları için kiralığa yöneldi. Bu doğrultuda kiralık konutlarda sıkıntının daha da büyüyeceğini söyleyebilirim. Kiralık dairelere talep çok fazla, arz yeterli değil.
Kiralık konut fiyatlarında artış hala devam ediyor mu? Evet devam ediyor. Kiralık konut fiyatlarında artışın önüne geçilemiyor maalesef.
Kiralar ne kadardan başlıyor? Muhitine göre, evin durumuna göre kiralık ev fiyatları değişebiliyor kentimizde. Kiralar en az 5.000 liradan başlıyor.
Konut fiyatlarını ev sahipleri sürekli yükseltme gereği duyuyor. Bu emlakçılara nasıl yansıyor?
Konut fiyatlarında ev sahiplerine bağlı olarak fiyatların yükselişi devam ediyor. Bu da emlakçılara olumsuz yansıyor. Çünkü fiyatı yüksek olan yerin satışı da zor oluyor. Emlakçı arkadaşımız o konutu satacak ki komisyonunu alacak. Dolayısıyla fiyatların yüksek olmasına bağlı olarak satışta zorlaşıyor.
Arazi ve satılık konut fiyatlarında da artış var mı?
Pandemi de başlayan arazi fiyatlarındaki aşırı artışlar depremle daha da artmaya başladı. Şu anda arazi fiyatları oldukça yüksek rakamlardan satılıyor ve talep çok fazla.
Fiyatlar ne kadardan başlıyor?
Arazi fiyatlara konumu ve mevkisine göre dönümü ortalama 100 bin liradan başlıyor. Rakamı yukarıya doğru çıkıyor. Konut satışlarında şu an durağan bir dönemdeyiz. Rakamlarda çok fazla artışı olmadı
Bugün Sarıçam bölgesinden 750 liradan başlayan fiyatlarla konut alabilirsiniz.
Ancak bu rakamlar yakın zamanda ilk ev alacakların kredi faizi 1.20 olacak diye bakanımızın açıklaması sonrası piyasaya etkileri yukarı doğru rakamlarda artış olacaktır.
Ev almak isteyenler depremden sonra daha çok hangi konutları tercih etmeye başladı?
Deprem sonrası konutlarda az katlı binalar ya da dubleks konutlar ile bir de mahalle arasındaki müstakil evlere talep çok fazla.
Yüksek katlı binalarda yaşayanlar canlarını zor kurtardılar. Çoğu eşyalarını bile alamadan bu binaları terk ettiler. Devletten kira desteği olacaklardı ama şu anda hepsini kira bağlandı mı destek verildi mi tam olarak bilemiyorum. Bu durumda olanlara soruyorum. Herhangi bir destek almadıklarını söylüyorlar.
Kentimizde çevre illerden yoğun göçlerle birlikte konut sıkıntısı çok fazla.
Deprem konutları kentimizde yapılacak mı? Yapılırsa sizce yaşanan konut sorununa nasıl yansıyacak bu durum?
Şambayat Karahan bölgesinde deprem konutları hızla yükseliyor. Bu bir nebze de olsun depremzedelere evleri, yıkılanlara barınma sorununu çözecektir. Ancak bu sayı yeterli değil. Yapılan konutlardan çok daha fazla konuta ihtiyaç var .