Kamuda tasarruf ve verimlilik paketi duyuruldu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile birlikte Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'ni duyurdu. Paketin en önemli hedefi, enflasyonla mücadelede katkı sağlamak ve hayat pahalılığını azaltmak. Şimşek, paketin deprem sonrası tasarruf çabalarını destekleyeceğini ve kamu harcamalarında disiplini artıracağını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2024 11:10
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2024 11:10

Kamu sektöründe yeni tasarruf önlemleri gündemde. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğinde düzenlenen toplantıda Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi kamuoyuna duyuruyor.

Bakan Şimşek, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'ni açıkladığı konuşmasında, enflasyonla mücadelede kararlı adımlar atmaya vurgu yaptı. Paketin temel önceliklerinden birinin hayat pahalılığını azaltmak olduğunu belirtti ve düşük tek haneli enflasyonun refah için önemli olduğunu vurguladı. Bu hedef doğrultusunda para politikası, gelir politikası, maliye politikası ve yapısal reformların uyum içinde yürütüleceğini ifade etti.

Deprem sonrası tasarruf çabalarını destekleyen Şimşek, harcamaları disiplin altına alarak bütçe açığını makul düzeyde tutmanın önemine değindi. AK Parti hükümetlerinin mali disiplinin önemli bir özelliği olduğunu vurgulayarak, son 20 yılda bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 2,4 olduğunu belirtti. Kamuda verimliliği artırarak tasarruf hedeflendiğini ve bu paketin tüm kamu kurumlarını kapsadığını söyledi.

Şimşek, tasarruf paketinin ilk olmadığını ve son olmayacağını belirtirken, gelecek ayrıntıların ilerleyen süreçte paylaşılacağını ifade etti. Bu paketin, orta vadeli programın özüne uygun olarak hazırlandığını ve enflasyonla mücadelede önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Araç Satın Alımı ve Kiralaması 3 Yıl Durdurulacak

Kamuda, ambulans, savunma, güvenlik gibi zorunlu ihtiyaçlar dışında yeni araç satın alımı ve kiralaması 3 yıl süreyle durdurulacak. Deprem riski olan bölgeler hariç, yeni bina alımı ve yapımı da 3 yıl süreyle durdurulacak. Yeni bina kiralamalarına izin verilmeyecek, mevcut kiralamalar ise peyderpey sonlandırılacak. Kamu çalışanlarının yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getirilecek. Sadece bir yerden yönetim kurulu ücreti alınabilecek ve ücretlere üst sınır getirilecek.

Tasarruf tedbirleri tüm kamuda geçerli. İstisnasız tüm kamu personeli uymak zorundadır. Önümüzdeki dönemde kamu ihale reformu, KİT'lerde yönetişim reformu, vergide adalet ve etkinlik, kayıt dışılıkla mücadele gibi alanlarda çalışmalarımızı tamamlayacağız.

Ayrıntılar Geliyor...