İtalya Pazarında Türk hububat sektörünün ihracat potansiyeli 3,4 milyar dolar

Türkiye’nin hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatında en önemli pazarlardan biri olan İtalya’ya düzenlenen sektörel ticaret heyeti etkinliği kapsamında, 20 Türk firma temsilcisi İtalyan firmalarla iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2024 09:31
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2024 09:31

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB), Türkiye’nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında en önemli 5’inci pazarı olan İtalya’ya sektörel ticaret heyeti etkinliği düzenledi. Ülkenin güneyindeki Salerno şehrine çıkarma yapan 20 AHBİB üyesi firma temsilcisi, 21 İtalyan firma ile B2B görüşmeler gerçekleştirdi, İtalyan firmaların paketleme ve depolama proseslerini yerinde inceledi, süpermarket raflarındaki ürünlerin fiyatları hakkında bilgi aldı.

Türk hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe 3,4 milyar dolar ihracat potansiyeli var

İtalya pazarında 2021 yılında 80 milyon dolar, 2022’de 75 milyon dolar, 2023’te 330 milyon dolar ihracat değerine ulaşan Türk hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü için 5 ürün grubunda yaklaşık 3,4 milyar dolar ihracat potansiyeli bulunuyor.

“Dünya genelinde 223,4 milyon dolar ihracat değerine ulaşan Türkiye, bu ülkeye 1,3 milyon dolar dış satım gerçekleştiriyor”

İtalya pazarı hakkında değerlendirmelerde bulunan AHBİB Başkanı Veysel Memiş, “İtalya’nın söz konusu ürün grubunda yıllık ithalat tutarı 368,3 milyon doları buluyor. Dünya genelinde 1,08 milyar dolar düzeyinde kuru baklagiller ihraç eden Türkiye, İtalya pazarına 22,2 milyon dolar dış satım gerçekleştiriyor. Hububat ve hububat ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda mamullerinde İtalya’nın yıllık ithalat tutarı 271 milyon dolar civarında. Bu ürün grubunda dünya genelinde 223,4 milyon dolar ihracat değerine ulaşan Türkiye, bu ülkeye 1,3 milyon dolar dış satım gerçekleştiriyor. Birçok kalemde potansiyel barındıran İtalya pazarına yönelik düzenlediğimiz ticari heyet etkinliğimiz ile üyelerimiz, İtalya pazarını yakından tanıma imkânı buldular. Üyelerimizin yeni iş bağlantıları ile dönmesi bu ülkeye ihracatımızın önümüzdeki günlerde artacağına yönelik umutlarımızı artırdı” dedi.