Hong Kong, zorlu ekonomik koşullarla başa çıkmak için yıllık bütçesini sunmaya hazırlanıyor

Hong Kong, artan mali açıklar ve ekonomik zorluklarla mücadele ederken, Çarşamba günü yıllık bütçesini sunmaya hazırlanıyor. Zor durumda olan Çin ekonomisi ve ABD ile yaşanan jeopolitik gerilimlerle boğuşan küresel finans merkezi, ekonomik sıkıntıları aşma çabasında.

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2024 12:08
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2024 12:08

Önde gelen muhasebe firmaları PwC ve KPMG, 31 Mart 2024'te sona erecek mali yıl için önemli bir bütçe açığı öngörüyor. PwC, 110 milyar HK$ (14,06 milyar $) konsolide bütçe açığı tahmin ederken, KPMG daha büyük bir açık öngörerek 130 milyar HK$'lık bir rakam ortaya koydu. Bu, yeşil tahvil ihraçlarından elde edilen 66 milyar HK$ dahil edildikten sonra bile 2022/23 mali yılı için 122,3 milyar HK$'lık bir açığı takip etmektedir.

Konut fiyatlarının %20 düştüğü bir ortamda, hükümetin emlak damga vergilerini daha da düşürmesi bekleniyor. Yüksek faiz oranları ve kırılgan piyasa duyarlılığı düşüşe katkıda bulunurken, bazı analistler bu yıl fiyatlarda 'luk bir düşüş daha öngörüyor.

Çeşitli iş dünyası ve siyasi gruplardan, ikinci konut alıcıları ve vatandaş olmayanlar için olanlar da dahil olmak üzere ek damga vergilerinin tamamen kaldırılması yönünde çağrılar gelmiş durumda. Ancak JPMorgan, çoğu yatırımcının ek damga vergilerinin tamamen kaldırılmasından ziyade azaltılmasını beklediğini belirtiyor. Emlak değerlerinde süregelen düşüşe rağmen, Hong Kong'un gayrimenkulleri dünya genelinde en pahalı gayrimenkuller arasında yer almaya devam ediyor.