Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya gıda emtia fiyatlarının Eylül ayında önemli ölçüde arttığını ve 18 ayın en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı. Bu artış, özellikle şeker, tahıl ve bitkisel yağ fiyatlarındaki yükselişle belirginleşti.
ŞEKER FİYATLARINDA REKOR ARTIŞFAO Şeker Fiyat Endeksi, Eylül ayında ,4 artışla en büyük yükselişi gösterdi. Bu artışın temel nedenleri arasında Brezilya'daki kötüleşen mahsul beklentileri ve Hindistan'ın etanol üretimi için şeker kamışı kullanımına ilişkin kısıtlamaları kaldırması kararının ülkeden ihracat olanaklarını etkileyebileceği endişeleri yer alıyor.
TAHIL FİYATLARINDA ARTIŞFAO Tahıl Fiyat Endeksi de buğday ve mısır ihracat fiyatlarındaki artışla birlikte %3,0 arttı. Uluslararası buğday fiyatları, Kanada ve Avrupa Birliği'ndeki aşırı yağışlı koşullar nedeniyle yükselirken, dünya mısır fiyatları ise Brezilya ve ABD'deki önemli ulaşım rotalarındaki düşük su seviyelerinden etkilenerek arttı.
DİĞER GIDA GRUPLARINDA YAŞANAN DEĞİŞİMLER Pirinç: FAO Tüm Pirinç Fiyat Endeksi, kısmen genel olarak sakin ticaret faaliyetlerini yansıtarak %0,7 düştü. Bitkisel Yağlar: FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, palm, soya, ayçiçeği ve kolza yağı için genel olarak daha yüksek tekliflerle Ağustos'tan bu yana %4,6 arttı. Süt Ürünleri: FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Eylül ayında %3,8 arttı. Et: FAO Et Fiyat Endeksi, özellikle Brezilya'nın ürününe yönelik güçlü ithalat talebinin yönlendirdiği daha yüksek kümes hayvanı eti fiyatları nedeniyle %0,4 arttı. KÜRESEL TAHIL ÜRETİMİ VE TİCARETFAO, küresel tahıl üretimine ilişkin 2024 tahminini, küresel iri taneli tahıl üretiminde yapılan küçük bir azalmayı telafi eden pirinç ve buğday üretimlerindeki yukarı yönlü revizyonları yansıtarak 2 milyar 853 milyon tona yükseltti. Ancak, tahıllardaki uluslararası ticaretin şu anda 488,1 milyon ton olması öngörülüyor ve bu da 2023/24 seviyesine göre %2,7'lik bir daralmayı temsil ediyor.