EPDK'dan elektrik piyasasında devrim niteliğinde değişiklikler: Güvence bedeli ve kaçak elektrikle mücadelede yeni dönem

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik tüketicilerine yönelik önemli değişiklikler içeren Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği taslağını kamuoyu görüşüne açtı. Detaylar haberimizde!

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2024 13:55
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2024 13:55

EPDK, tüketici haklarını korumak ve enerji piyasasındaki sorunlara çözüm bulmak amacıyla Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde değişikliklere gidiyor. 15 gün boyunca kamuoyu ve sektörden gelecek görüşlerin değerlendirileceği taslak, birçok yeniliği beraberinde getiriyor.

GÜVENCE BEDELİ UYGULAMASINDA DEĞİŞİKLİK

Taslağa göre, faturalarını düzenli ödeyen mesken aboneleri yeni sözleşmelerde güvence bedeli ödemek zorunda kalmayacak. Bu değişiklikle, halen 680 ila 1135 TL arasında değişen güvence bedeli uygulaması, düzenli ödeme yapan tüketiciler için son bulacak. Ancak, yabancı uyruklu tüketiciler için ilk aboneliklerde güvence bedeli %50 artırılarak tahsilat riski azaltılmaya çalışılacak. Yabancı uyruklu aboneler de faturalarını 24 ay düzenli ödedikleri takdirde bir sonraki aboneliklerinde güvence bedelinden muaf tutulacak.

SÖZLEŞME SÜREÇLERİNDE DİJİTALLEŞME

Tüketicilere kolaylık sağlamak ve bürokratik işlemleri azaltmak amacıyla sözleşme süreçleri de dijitalleşiyor. Artık yüz yüze yapılan ve çok sayfalı olan perakende satış sözleşmeleri yerine, temel bilgileri içeren özet bir sayfa imzalatılacak ve sözleşmenin tamamı dijital ortamda tüketiciye iletilecek.

KALINTI GÜVENCE BEDELİ HAK SAHİPLERİNE İADE EDİLECEK

Sonlandırılan aboneliklerde unutulan ve iadesi yapılamayan kalıntı güvence bedelleri, hak sahiplerine ulaştırılmaya çalışılacak. Ulaşılamayan bedeller ise tüm tüketicilere tarife indirimi olarak yansıtılacak.

KAÇAK ELEKTRİKLE MÜCADELEDE YENİ DÖNEM

Taslak, kaçak elektrik kullanımını önlemek ve tespit etmek için de yeni tedbirler içeriyor. Kaçak elektrik tespit, tahakkuk, faturalandırma ve tahsilat süreçlerinde şirketlerin uygulamalarında birlik sağlanacak. Kaçak kullanım ceza katsayıları artırılacak ve yüksek kaçak oranlı bölgelerde teknolojik imkanlar kullanılarak kaçak miktarı tespit edilmeye çalışılacak. Ayrıca, kaçak elektrik faturalarına dair borçlar için tüketiciye bildirim yapılmadan yasal takip başlatılamayacak.

EPDK, taslak üzerinde yapılacak değerlendirmelerin ardından nihai kararını vererek yeni yönetmeliği hayata geçirecek.