Dünyada konut kiraları en çok İstanbul ve Ankara'da arttı

Uluslararası danışmanlık kuruluşu Mercer'in (Mercer Human Resource Consulting) yaptığı araştırmanın sonuçları, dünyada 2023-2024 arasında konut kiralarının en çok yükseldiği iki kentin İstanbul ve Ankara olduğunu gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2024 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2024 13:06

Uluslararası danışmanlık kuruluşu Mercer'in (Mercer Human Resource Consulting) yaptığı araştırmaya göre, 2023-2024 yılları arasında dünyada konut kiralarının en çok arttığı iki şehir İstanbul ve Ankara. Bu dönemde konut kiraları ortalama olarak İstanbul'da %301 ve Ankara'da 1 artarak, dünya genelinde dikkat çekici bir yükseliş gösterdi.

DÜNYA GENELİNDE KONUT KİRALARINDA BÜYÜK DALGALANMALAR

"Dünyanın en yaşanabilir kentleri" analizi yapan Mercer'in araştırması, konut maliyetinin yaşam maliyeti sıralamasında önemli bir faktör olduğunu ortaya koyuyor. 2023 ve 2024 yılları arasında bu maliyette dünya genelinde büyük dalgalanmalar yaşanırken, şehirler arası konut kira fiyatlarında da önemli farklılıklar gözleniyor.

İSTANBUL'DA KİRA FİYATLARI REKOR KIRDI

Türkiye'nin en büyük şehri İstanbul'da ortalama kira artışı %301 ile dünya genelinde açık ara farkla zirveye yerleşti. Tel Aviv'de ise bu artış %22, Belarus'un Minsk kentinde ise düşüş olarak kaydedildi.

ANKARA'DA DA KİRA ARTIŞI YÜKSEK

İstanbul'un ardından Türkiye'nin başkenti Ankara da kira artışı sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. Ankara'da ortalama kira artışı 1 ile dünya genelinde önemli bir yükseliş gösterdi.

DİĞER ŞEHİRLERDE DE ARTIŞ VAR

Dubai'de konut fiyatları %21, Yeni Delhi'de ortalama kira bedelleri artarken, Florida'nın Miami kentinde de aynı ortalama artış kaydedildi. En pahalı ilk 10 şehrin çoğunda da kira artışları gözlemlenirken, Nassau ve Bahamalar dışındaki tüm şehirlerde bu artışlar daha ılımlı seyrediyor ve %3 ile %8 arasında değişiyor.