Dünya Bankası, içinde bulunduğumuz takvim yılı içerisinde sermaye piyasalarında 1 milyar dolar değerindeki ilk hibrit tahvil ihracını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Bu adım, kalkınma bankalarının kredi verme kapasitelerini arttırmak için finansman yöntemlerini yenilemeye teşvik edildiği bir dönemde gelmektedir.
Hibrit senetler, hem borç hem de özkaynak unsurlarını bir araya getiren finansal araçlar olarak tanımlanmaktadır. Dünya Bankası'nın bu hamlesi, G20'nin kalkınma bankalarına bilançolarını güçlendirmek için hibrid finansman yapılarından yararlanmaları yönündeki çağrısına bir yanıt niteliği taşımaktadır. Amacı, iklim değişikliğinin etkileri de dahil olmak üzere çeşitli krizlerle mücadele eden gelişmekte olan ülkelere yönelik desteği arttırmaktır.
RİCHARDSON: SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KRİZ ODAKLI FİNANSMAN İÇİN ARTAN TALEPLERİ KARŞILAMAYI AMAÇLIYORUZDünya Bankası Hazinesi Sermaye Piyasaları ve Yatırım Departmanı Direktörü George Richardson, yatırımcılarla görüşmelerin devam ettiğini ve piyasa koşullarının yakından izlendiğini belirtti. Richardson, Dünya Bankası'nın çok taraflı kalkınma bankaları tarafından ihraç edilen hibrit sermayenin, mevcut derecelendirme kuruluşlarının kıdemli, teminatsız tahvillere kıyasla daha iyi bir kredi riski olarak görülmesi gerektiğine inandığını vurguladı.
Dünya Bankası'nın yaklaşan hibrit tahvil ihracı, gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir ve kriz odaklı finansman için artan talepleri karşılamayı amaçlayan kalkınma bankaları için finansmanın evriminde önemli bir adımı temsil ediyor. Bu girişim, hem finansal piyasalarda hem de kalkınma alanında önemli bir etki yaratması beklenmektedir.