DİSK, Türk-İş ve Hak-İş, işçilerin sorunlarına dikkat çekmek ve taleplerini iletmek üzere ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, TÜİK'in açıkladığı rakamların gerçekçi olmadığını belirterek, "Dayanacak gücümüz kalmadı." dedi. Atalay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e de eleştirilerde bulunarak, ekonomik politikaların dar gelirli kesimleri daha da zor duruma soktuğunu ifade etti.
Atalay: "Ücret Dengesizliği ve Geçim Sıkıntısı Var"Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, kamuda ve özel sektörde ücret dengesizliği yaşandığını vurgulayarak, "Kamuda ücret dengesizliği var. Emeklilerin, asgari ücretlilerin sıkıntısı var. 10 bin TL ile bir hafta geçinme şansımız yok. Tablo ortada." dedi. Atalay, özel sektördeki patronların karlarına rağmen işçilere düşük ücret vermelerinin kabul edilemez olduğunu belirtti.
Hak-İş Genel Başkanı Arslan: "Milli Gelir Artıyor, Ücretlilerin Payı Azalıyor"Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye'de refahın adil paylaşılmadığını belirterek, "Türkiye'de refahın adil paylaşımıyla ilgili tersine bir gidiş söz konusu. Milli gelirimiz artıyor, büyüme devam ediyor ama ücretlilerin aldığı pay azalıyor." dedi. Arslan, vergi sisteminin adaletsiz olduğunu ve daha fazla kazananların daha az vergi ödediğini ifade etti.
Çerkezoğlu: "Demokrasinin Olmadığı Yerde Emeğin Hakkı Olmaz"DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, mevcut tablonun siyasi iktidarın tercihlerinin bir sonucu olduğunu belirterek, "Hepimizin yarattığı değer bu ülkede yaşayan 85 milyonun rahatça yaşamasına yeter. Yeter ki kaynaklar adil dağıtılsın, gelir ve vergi dağılımı adaletli olsun. Demokrasinin olmadığı yerde emeğin hakkı olmaz." dedi.
10 Maddelik TaleplerÜç konfederasyonun ortak bildirisinde, işçi haklarının iyileştirilmesi için iktidara iletilen 10 maddelik talepler şu şekilde sıralandı:
Vergide Adalet: Ücretlerin vergilendirilmesinde mevcut sistem yeniden yapılandırılmalı, doğrudan ve dolaylı vergiler azaltılmalıdır. Enflasyonla Mücadele: Ücretler enflasyona göre düzenlenmeli, düşük tutulan ücretlerle mücadele edilemez. Asgari Ücretin Artırılması: Asgari ücret acilen artırılmalı, neredeyse tüm çalışanlar asgari ücret seviyesinde ücret almaktadır. Kamuda Ücret Dengesizliği: Kamudaki ücret farkları giderilmeli. Emekliler: En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesinde olmalı. Sendikal Örgütlenme: Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı, toplu sözleşmeden faydalanma oranı artırılmalı. Taşeron İşçiler: 696 KHK'nin kapsamı dışındaki taşeron işçiler kadroya alınmalı. Tasarruf Tedbirleri: Çalışanların hakları aşındırılmamalı, ücret kesintileri kabul edilemez. Çalışma Şartlarının İyileştirilmesi: Mesleki hastalıkları azaltan ve çalışma şartlarını iyileştiren sistemler geliştirilmeli. Çalışma Hayatında Ayrımcılık: Çalışma hayatındaki ayrımcılık sona erdirilmeli.